RO-ALERT: Ursul care a atacat un cal a dat iama din nou într-un sat din Argeș. Oamenii sunt terorizați
Locuitorii din nordul județului Argeș au primit o avertizare RO-ALERT la miezul nopții.
În urmă cu două zile, terorizaţi de urşi, locuitorii unui sat din Argeş, cereau ca autorităţile să facă ceva pentru a-i proteja de animalele sălbatice. Un cal a fost muşcat de un urs şi târât prin jumătate de sat. Pădurarii nu pot interveni şi nu pot împuşca ursul pentru că satul nu este zonă intravilană, iar cele mai multe case sunt ridicate fără autorizaţie.
Calul atacat de urs a agonizat ore bune până când autorităţile locale au găsit o asociaţie care să îl eutanasieze. "La ecvine nu am văzut niciodată asemenea răni. Leziunile sunt, din păcate, aducătoare de moarte. Singura soluţie pentru el este eutanasia", a declarat Maria Popescu, medic veterinar. Localnicii sunt îngroziți. Nu ştiu cum să-şi mai ascundă animalele şi se tem că, la un moment dat, urşii vor intra peste ei în case.
Ursul era unul dintre exemplarele monitorizate, spun sătenii. Autorităţile locale susţin că în zona Bughea de Jos au fost relocaţi urşi din Hunedoara, care s-au apropiat tot mai mult de sate. Atacul din urmă cu două nopţi este printre cele mai violente, iar autorităţile nu au soluţii. "Am văzut în ordonanţa dată de domnul ministru că îi putem împuşca ursul, nu noi, cine are dreptul, în intravilan (citește continuarea AICI).
O nouă avertizare RO-ALERT
În cursul nopții de 11 spre 12 august, locuitorii din zonă au fost avertizați din nou prin RO-ALERT că un urs a intrat într-o gospodărie din comuna Bughea de Jos. Oamenii au fost îndemnați să ia măsuri de auto-protecție și să nu se expună pericolelor.
Ursul care a ucis un cioban de 26 de ani, găsit mort în pădure
Ursul care a omorât un cioban de doar 26 de ani la graniţa judeţelor Harghita şi Suceava a fost găsit mort în pădure chiar de către vânătorii trimişi să îl elimine. Animalul nu avea plăgi împuşcate.
Din primele informații, ursul nu ar fi fost împușcat, iar în imediata apropiere s-au găsit o șapcă și o pălărie. Autoritățile se deplasează la fața locului pentru ridicarea și examinarea animalului sălbatic.
Vânătorii care s-au deplasat în pădurile din zonă pentru a elimina respectivul exemplar de urs, existând un ordin semnat de eliminare ca urmare a tragediei petrecute în seara de 23 iulie, au fost cei care au găsit ursul mort în pădure (citește continuarea AICI).
Sfatul Salvamont: Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul
Cei care iubesc muntele și drumețiile se expun unui risc care poate fi evitat, însă nu înlăturat complet: întâlnirea cu animalele sălbatice. Salvamontul intervine adeseori pentru salvarea turiștilor speriați sau blocați pe munte, în astfel de situații.
„În primul rând le recomand să nu plece singuri, să plece cel puțin 2-3 sau grup cât mai mare. Este bine să aibă un fluier, să fluiere pe traseu, să își anunțe prezența. Pentru cei care vor există și sprayuri pentru urs, care îi pot ajuta în caz de atac. Ursul de obicei se retrage din potecă dacă aude zgomot sau din zona respectivă. Nu este bine să fugim, nu este bine să ne îndepărtăm de grup. Dacă unul din grup pleacă, este posibil ca ursul să se ia după el. Bineînțeles, nu trebuie agresat ursul, urlat la el pentru că animalul se poate îndepărta”, a explicat la Digi24 Laurențiu Paraschiv, coordonatorul Salvamont Bușteni (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News