Data publicării:

"Rizz" a fost ales "Cuvântul Anului 2023" de către Dicționarul Oxford

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Editorii renumitului dicționar englez Oxford au ales "cuvântul anului 2023" să fie expresia argotică "rizz", utilizată ca sinonim pentru carismă sau succes în arta seducției.

Acest cuvânt a apărut pe reţelele de socializare şi popularizat în special de actorul Tom Holland, informează AFP.

Probabil derivat, într-o versiune prescurtată, din cuvântul carismă, "rizz" semnifică "stil, farmec, seducţie, capacitatea de a atrage un partener amoros sau sexual", potrivit Oxford University Press, instituţia care a desemnat luni cuvântul anului 2023.

Acest termen, de acum utilizat şi în limba franceză, a apărut pe reţelele de socializare în 2023, popularizat în special de internautul american Kai Cenat în faţa milioanelor sale de abonaţi pe platformele online YouTube şi Twitch.

Utilizarea sa a crescut exploziv începând din iunie 2023, după ce actorul de 27 de ani Tom Holland, protagonistul francizei cinematografice "Spider-Man", l-a utilizat într-un interviu acordat pentru site-ul Buzzfeed. "Nu am niciun fel de rizz", a afirmat el.

Site-uri şi aplicaţii de întâlniri online l-au preluat de atunci, într-o încercare de a-i atrage pe utilizatorii din "Generaţia Z", acea parte a populaţiei născută între 1997 şi 2010, a detaliat Oxford University Press într-un comunicat.

Cuvântul "rizz" a fost ales "ca un exemplu interesant al felului în care limba este creată, formată şi împărtăşită în rândul unor comunităţi, înainte de a fi difuzată într-un cadru mai larg", a explicat instituţia britanică.

"El evocă felul în care tinerele generaţii creează spaţii", atât "în online", cât şi în schimburile de păreri faţă-în-faţă, "unde posedă şi definesc limbajul pe care îl utilizează", precizează acelaşi comunicat.

Pentru desemnarea cuvântului anului, instituţia a alcătuit mai întâi o listă cu opt cuvinte finaliste, printre care s-au aflat "swiftie" (fan al cântăreţei americane Taylor Swift) şi "prompt" (termen ce desemnează o instrucţiune dată unui program de inteligenţă artificială).

Publicul a fost îndemnat apoi să voteze, înainte ca experţii să aleagă câştigătorul din rândul celor patru cuvinte clasate în fruntea acelui sondaj de mare amploare.

Anul trecut, doar votul publicului a contat, iar cuvânt ales a fost "goblin mode", un termen dificil de tradus, care descrie o atitudine sau un comportament de respingere a aşteptărilor sociale.

În 2021, Oxford University Press a ales cuvântul "vax" (de la "vaccinare"), după ce în 2020, un an excepţional marcat în special de pandemia de COVID-19, a decis să opteze pentru mai multe cuvinte, inclusiv "coronavirus", "lockdown" şi "black lives matter". În 2019, cuvântul anului a fost "urgenţă climatică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel