Data publicării:

Reuters: Rivalul lui Putin, Nadezhdin, promite să facă apel în instanță după ce i s-a interzis participarea la alegeri

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Comisia Electorală Centrală din Rusia spune că Nadezhdin a fraudat voturile pentru a intra în cursa electorală. Candidatul spune că va continua acțiunile în justiție.

Candidatul anti-război rus la președinție, Boris Nadezhdin, a declarat joi că va face apel la Curtea Supremă după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a exclus din alegerile din martie, alegeri în care se așteaptă ca actualul președinte Vladimir Putin să câștige ușor.
CEC declarase anterior că a descoperit deficiențe în semnăturile pe care Nadezhdin și aliații săi le-au colectat în susținerea candidaturii sale și că unele dintre semnături erau ale unor persoane decedate.

Nadezhdin a declarat pe canalul său oficial de Telegram că nu este de acord cu decizia CEC și că o va contesta la Curtea Supremă a Rusiei. "Am colectat peste 200.000 de semnături în întreaga Rusie. Colectarea a fost desfășurată în mod deschis și corect - cozile la sediile și punctele noastre de colectare au fost urmărite de întreaga lume", a spus Nadezhdin. "Participarea la alegerile prezidențiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică a vieții mele. Nu renunț la intențiile mele."

Nimeni nu se aștepta ca Nadezhdin, în vârstă de 60 de ani, să câștige. Victoria lui Putin, în vârstă de 71 de ani, care se află la putere fie ca președinte, fie ca prim-ministru de la sfârșitul anului 1999 și controlează toate pârghiile statului, este considerată pe scară largă ca o concluzie deja știută.
Cu toate acestea, Nadezhdin a surprins unii analiști cu critica sa aspră la adresa a ceea ce Kremlinul numește "operațiunea militară specială" din Ucraina, un lucru pe care el îl consideră "o greșeală fatală" și a declarat că va încerca să o încheie prin negocieri.

Criticii Kremlinului spun că Nadezhdin, care a fost un invitat obișnuit în emisiunile de televiziune de stat care discută despre război, nu ar fi fost lăsat să ajungă atât de departe într-un sistem politic strâns controlat fără binecuvântarea autorităților, un lucru pe care el îl neagă.
Kremlinul declarase că nu-l consideră pe Nadezhdin un rival serios pentru Putin, pe care îl vede câștigând alegerile pe baza unui sprijin popular copleșitor.
Ca și candidat nominalizat de un partid politic, Nadezhdin trebuia să adune 100.000 de semnături în cel puțin 40 de regiuni pentru a putea candida în alegerile din perioada 15-17 martie.
Putin, care a ales să candideze ca independent și nu ca candidat al partidului aflat la guvernare, Rusia Unită, are nevoie de 300.000 de semnături. Potrivit susținătorilor săi, el a adunat deja peste 3,5 milioane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel