Data publicării:
Ristei și Voiculeț, scandal pe Facebook: Nu vreau să taie ceapă și slănină pe fața lui Iisus
Florin Ristei și Nicolae Voiculeț au avut un schimb de replici, pe Facebook, după ce acesta din urmă a postat un mesaj legat de spectacolul „Eu sunt. Și?".
"Pentru mine, ca artist, scena e altar! Sunt profund indignat de cei care au realizat "spectacolul" de teatru „Eu sunt. Și?" prezentat la Cluj în cadrul „Săptămânii Mândriei" a minorităților sexuale. "Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase", spune Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2.
Bărbați dezbrăcați, dar înfășurați în veșminte monahale, taie ceapă pe o icoană cu Iisus Hristos. "Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreştină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări aşa-zis artistice".
Asistăm la o propagandă ideologică anticreștină, sub pretextul unei manifestări așa-zis artistice. Atitudine profund jignitoare la adresa majorității românilor şi etichetarea negativă a credincioșilor creștini. O intoleranță tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranță. Batjocoritoarirea simbolurilor religioase creștine, cu acest mesaj deliberat blasfemiator, este un semnal grav adus integrității Credinței, Identității și tradițiilor acestui neam! "Am interesul ca POPORUL MEU SĂ̆ AFLE... Să afle şi SĂ ÎNŢELEAGĂ̆!... Să înţ̧eleagă că la nivel global "cărţile sunt făcute", a scris Nicolae Voiculeț pe Facebook.
"Sau cum să facem caz din orice prostie"
Florin Ristei a reacționat la mesajul transmis de artist, urmând un schimb de replici public:
Florin Ristei: Sau “cum să facem caz din orice prostie”
Nicolae Voiculeț: Nu e “caz”. E un mare ne-caz. E o rușine, e o blasfemie. Poate tu te rogi la alte icoane și alți dumnezei... dar asta-i problema ta... Florin Ristei! Nu știu ce muzică cânți... nu te cunosc. Dumnezeu cu tine!
Florin Ristei: Permite-mi să cred că ideile şi convingerile unui om, fie el religios sau nu, nu sunt atinse de vreo astfel de manifestare. Credinţa este interioară, iar libertatea cuvântului este fundamentală. Aşa cum, pentru un afon, o vioară nu este decât o bucată de lemn, aşa poate fi şi icoana pentru necredincioşi. Simbolistica şi credinţa sunt în suflet.
Nicolae Voiculeț: Aproape că din păcate ai dreptate. Este una dintre libertățile umane, sau așa-zis umane, care l-a omorât pe Hristos. Florin Ristei, dar ce fel de om este un afon? Ce fel de om este acela care nu vibrează? Ia gândește-te, că și tu faci muzică! Iar despre credință, ce să mai vorbim...
Florin Ristei: Bun principiul ”dacă nu eşti cu noi, eşti împotriva noastră”.
"Nu vreau ca cineva să taie ceapă și slănină pe fața lui Iisus"
După ce unul dintre internauții care asistau la discuție i-a spus lui Florin Ristei că este convins că el crede în Dumnezeu, cântărețul a răspuns: "Am credință, dar nu în ce numeşti tu Dumnezeu. Eu cred în bun simţ şi spiritual".
"Florin Ristei, mie-mi place Iisus Hristos și nu vreau ca cineva să taie ceapă și slănină pe fața lui și mai ales pe scenă. E locul meu preferat și casa mea de peste 40 de ani. Iar EL este mai mult decât prietenul meu!", a mai scris Nicolae Voiculeț, într-unul din comentariile de pe Facebook, referitor la spectacolul "Eu sunt. Și?".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News