Rishi Sunak a spus de ce nu se pot trimite acum avioane de luptă în Ucraina
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la superphoto.be, Pexels
Fotografie de la superphoto.be, Pexels
Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a explicat de ce Occidentul nu poate trimite în acest moment avioane de luptă pe frontul din Ucraina. 

Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea avioane de luptă Ucrainei ar necesita luni sau chiar ani de pregătire a piloţilor, subliniind că analizează cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul, informează AFP.

Important este să ştim "ce ar face cea mai mare diferenţă", a spus Rishi Sunak într-un interviu difuzat joi seara pe TalkTV în care a subliniat decizia sa de a furniza Ucrainei 14 tancuri Challenger 2, ce urmează să fie livrate până la sfârşitul lunii martie.

"Continuăm să fim în dialog cu prietenii noştri ucraineni privind modul adecvat de a-i ajuta", a explicat Rishi Sunak.

Trebuie să ţinem cont de faptul că avioanele de luptă sunt "echipamente incredibil de sofisticate care necesită luni, dacă nu chiar ani de pregătire", a argumentat premierul britanic. Problema nu este doar "echipamentul, ci şi capacităţile şi antrenamentul de care este nevoie, precum şi un plan cu aliaţii noştri pentru a ne asigura că" ucrainenii ies "învingători", a insistat Sunak.

În prima parte a zilei de joi, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, nu a exclus furnizarea de avioane Ucrainei, scrie Agerpres. 

Germania vrea să cumpere tancuri din Qatar ca să le trimită în Ucraina 

Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Ghepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters.

Livrarea tancurilor Leopard ar putea avea loc oricând, odată ce tancurile vor fi reparate, a relatat ziarul, citând surse guvernamentale.

Rheinmetall şi Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft doresc să recondiţioneze zeci de tancuri Leopard 1, pe care le-ar putea furniza Ucrainei dacă Kievul ar fi dispus să le cumpere, conform sursei citate.

Mai mulţi oficiali germani au discutat cu Ministerul de Externe al Qatarului despre o posibilă achiziţie a 15 tancuri Ghepard pe care Doha le-a cumpărat pentru a securiza stadioanele unde au avut loc meciurile de fotbal din cadrul Cupei Mondiale, a spus ziarul, adăugând că Berlinul încearcă să obţină mai multe muniţii din Qatar.

Tancurile "Ghepard s-au dovedit foarte bune în războiul din Ucraina. Dacă am putea obţine mai multe de la partenerii de aici, asta i-ar ajuta cu siguranţă pe ucraineni", a declarat pentru Sueddeutsche Zeitung recent numitul ministru german al apărării Boris Pistorius. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel