Data publicării:

Rise Project trebuie să răspundă la aceeași întrebare ca și Liviu Dragnea: De ce este interesat George Soros să finanțeze investigațiile împotriva liderului PSD?

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
George Soros
George Soros
Acuzația președintelui PSD că anchetele realizate împotriva sa de către jurnaliștii de la Rise Project l-ar avea în spate pe multimiliardarul George Soros par pentru mulți drept exagerate.

De ce ar fi interesat controversatul miliardar să ducă o luptă pe plaiurile mioritice cu un președinte de partid, fie el și cel mai mare din România? Nici măcar Liviu Dragnea nu a putut răspunde la această întrebare.

A făcut-o însă un alt personaj la fel de controversat ca și Soros, un anume Roger Stone, consultant politic al președinților americani Nixon, Reagan și Trump. Explicația lui Stone este foarte simplă: dorința lui Soros de a controla guvernul României, la fel cum a încercat să controleze și alte guverne ale lumii, precum SUA, Israel, Ungaria etc., din simpla dorință de a domina jocul politic mondial. „Vrea totalitarism global. (...) Cred că implicarea sa în SUA, în Europa, în România, în Ungaria...urmărește să vă dea jos Guvernul și să vă aducă la un sistem mult mai rău decât era pe vremea lui Ceaușescu", afirmă Roger Stone într-un interviu pentru Adevărul.

Plecând de aici, speculațiile se dezvoltă în spațiul public, fără însă a se răspunde unei întrebări esențiale: există măcar o probă privind legătura dintre Rise Project și George Soros care să justifice acuzațiile lui Dragnea?

Rise Project finanțată direct de Open Society Fundation

Răspunsul este da. Cel puțin așa reiese din ultimul raport de activitate din 2013 publicat pe site-ul organizației Rise Project, în care se menționează că a fost finanțată de către Open Society Fundation – una din fundațiile înființată și finanțată de miliardarul George Soros. „În iunie 2013, Open Society Foundations' Media Program a acordat suma de 24.900 USD pentru o serie de sesiuni de instruire în în domeniul jurnalismului de investigație și de evidențiere a datelor, precum și pentru proiect de colaborare transfrontalieră în Europa Centrală și de Est și nu numai", se arată în raportul de activitate al Rise Project pe 2013.

Nu mai e un secret pentru nimeni că Open Society Fundation este o fundație înființată și finanțată integral de George Soros, care o și folosește pe post instrument de plată a unor mișcări aparent civice, dar care se intersectează de fiecare dată cu interesele financiare ale miliardarului.

[citeste si]

Se ridică întrebarea dacă Rise Project a mai primit și alte finanțări de la Soros, după anul 2013, când a fost publicat ultimul raport publicat pe site-ul organizației. Desigur, e relevant și faptul că Rise Project a abandonat principiul transparenței și a încetat să își mai publice sursele de finanțare pentru investigațiile care implică cheltuieli destul de costisitoare. Oare din ce motiv? Să fie doar o neglijență din partea jurnaliștilor Rise Project? Atunci ar fi o neglijență destul de gravă, pentru că vine partea celor care susțin că luptă pentru curățarea de rău a societății, deci ar trebui să fie primii care să facă proba transparenței și a bunei credințe.

Rise Project, finanțată de Soros indirect prin OCCRP

În pofida lipsei de transparență a Rise Project, mediul online oferă încă destule legături între această organizație și interesele lui George Soros. „Veriga lipsă" privind finanțarea de către Soros a Rise project și după anul 2013 este OCCRP - Organized Crime and Corruption Reporting Project, o platformă de investigații formată din 41 de centre non-profit care activează în întreaga lume. În cazul, României și al Republicii Moldova, falanga anti-corupție a OCCRP este... Rise Project. Această legătură de afiliere este menționată atât în rapoartele Rise Project, cât și pe site-ul OCCRP.

Iar spre deosebire de Rise Project care nu mai își publică finanțatorii, cei de la OCCRP admit că principalul lor finanțator este, din nou... fundația lui Soros, Open Society Foundation. Aceasta este menționată chiar în fruntea listei de susținători financiar ai OCCRP, ceea ce îi conferă probabil importanța corespunzătoare volumului de fonduri acordate.

Încrengătură de fundații folosite de Soros pentru finanțarea platformelor de investigații anti-corupție

Însă finanțările, OCCRP și, implicit ale Rise Project, nu se limitează doar la plățile directe din fundația lui Soros către aceste platforme de investigații. Încrengătura finanțărilor e mult mai complexă. De pildă, între ceilalți susținătorii financiari ai OCCRP, apare și fundația britanică Sigrid Rausing Trust. „Am primit granturi de la Sigrid Rausing Trust, o fundație britanică interesată în principal de drepturile omului și libertatea de expresie", se menționează la pagina 45 din Raportul de activitate pe 2016 al OCCRP. Iar dacă vom încerca să aflăm cine finanțează ONG-ul Sigrid Rausing Trust, regăsim, din nou, la loc de frunte, aceeași fundație a lui Soros: Open Society Foundation.

De ce finanțează Soros investigații anti-corupție?

Se ridică deci o întrebare legitimă: de ce este interesat miliardarul George Soros să finanțeze aceste platforme de investigații jurnalistice anti-corupție?

Oare dintr-un spirit filantropic dezinteresat sau mai degrabă din motive extrem de cinice care vizează compromiterea celor care se opun intereselor de afaceri ale miliardarului? Indiferent de răspuns, este cert că aceste platforme par a funcționa ca o veritabilă structură de anchetă care funcționează în paralel cu organele de cercetare penală ale statelor în care se desfășoară investigațiile. Aceste platforme nu funcționează ca un cotidian care își face treaba jurnalistică, de a prezenta publicului știrile zilei. OCCRP și afiliații săi funcționează doar pentru a produce „probe", mai mult sau mai puțin veridice, mai mult sau mai puțin autentice (ex. DGPI nu a confirmat raportul incriminator la adresa lui Dragnea publicat de Rise Project) împotriva unor persoane care dețin puterea politică sau economică. Deci nu e vorba de informare publică, ci de un veritabil război, în care aceste platforme de investigații funcționează mai degrabă ca structuri paralele de intelligence sau de cercetare penale, de unde vin probabil și legăturile subterane dintre cei care scriu acele investigații și serviciile secrete sau parchetele din statele vizate.

De aici, se ridică cel puțin un mare semn de întrebare: Cine și pe ce criterii selectează țintele investigațiilor făcute de OCCRP sau Rise Project? Cine stabilește să fie investigat X și nu Y? Cine decide următoarea țintă și din ce motive? Iar mai mult decât orice rămâne eterna întrebare „Qui Prodest"? Cui folosește? De ce ar fi cineva interesat să cheltuie sume consistente de bani pentru a investiga un anumit personaj politic?

Așadar, dacă Liviu Dragnea are obligația să argumenteze de ce ar fi interesat George Soros să îi facă rău, la aceeași întrebare trebuie să răspundă și cei de la Rise Project: cine și din ce motive le finanțează seria lungă de investigații împotriva liderului PSD? Răspunsul l-am putea vedea în Raportul de activitate pe 2017 al Rise Project, desigur doar dacă această organizație va redeveni transparentă și își va publica finanțatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel