Riscurile de securitate tehnologică, evaluate de Uniunea Europeană. Inteligență artificială este vizată
Tehnologiile semiconductoare, inteligența artificială, tehnologiile cuantice și biotehnologia sunt evaluate de Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană va evalua dacă tehnologiile semiconductoare, inteligența artificială, tehnologiile cuantice și biotehnologia prezintă un pericol pentru securitatea economică a blocului, ceea ce ar putea duce la restricții privind exporturile sau investițiile în țări terțe precum China.
Comisia Europeană a declarat marți că a stabilit o listă de patru tehnologii, precum și alte șase de analizat ulterior, ca parte a Strategiei Europene de Securitate Economică pe care a prezentat-o în iunie.
Executivul UE a afirmat atunci că exportul sau partajarea unor astfel de tehnologii ar putea constitui un pericol dacă sunt folosite în scopuri militare sau pentru abuzuri ale drepturilor omului de către "țările îngrijorătoare".
Comisia subliniază că trebuie să efectueze mai întâi o evaluare a riscului cu cei 27 de membri ai UE și să consulte companiile înainte de a decide orice măsuri. În unele cazuri, răspunsul ar putea fi de a stimula investițiile sau de a căuta alianțe cu parteneri pentru a reduce dependențele.
Executivul UE afirmă că evaluarea sa, care va fi finalizată până la sfârșitul anului, nu se va concentra pe țări terțe. Documentul privind securitatea economică nu menționează China, dar vorbește despre colaborarea cu țări cu viziuni similare și despre reducerea riscurilor, ceea ce face parte din politica sa de reducere a dependenței de China.
"Evaluarea riscului va fi neutră din punct de vedere al țării, dar vom lua în considerare factorii geopolitici pentru a determina cât de grave sunt aceste riscuri", a declarat un oficial al UE.
Cele patru tehnologii au fost alese deoarece se consideră că prezintă cele mai imediate riscuri
În tehnologiile semiconductoare avansate, domeniile de interes includ microelectronica și echipamentele de fabricare a cipurilor, în inteligența artificială analiza datelor și recunoașterea obiectelor, iar în criptografia cuantică, comunicările și senzorizarea.
În ceea ce privește biotehnologia, evaluarea va investiga modificările genetice și noile tehnici genomice.
Comisia ar putea propune evaluări ale riscurilor pentru alte tehnologii la începutul anului 2024. Acțiunea UE reflectă exerciții similare efectuate de SUA, Japonia, Marea Britanie și Australia.
UE a efectuat anterior o evaluare a securității rețelelor sale 5G, ceea ce a determinat unele țări din UE să restricționeze utilizarea echipamentelor fabricate de Huawei și ZTE din China, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News