Data publicării:

Riscul de cancer, îl mănânci? Dieta care ține cancerul departe

Autor: Adisa Codruț | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Ce e bun și ce nu e bun în dieta care ține cancerul la distanță
Ce e bun și ce nu e bun în dieta care ține cancerul la distanță

Cel puțin patru din 10 tipuri de cancer pot fi prevenite și dieta joacă, probabil, un rol extrem de important în reducerea (sau creșterea) riscului de cancer. Iată ce să mănânci și ce să nu mănânci:

După ce numeroase studii realizate de-a lungul anilor au analizat modul în care diferite produse alimentare influențează riscul de cancer, World Cancer Research Fund și Institutul American pentru Cancer (WCRF / AIC) au compilat toate aceste informații într-un ghid care este actualizat regulat.

Actualizarea din 2018, numită Dieta, Nutriția, Activitatea fizică și Cancerul: o perspectivă globală, analizează cele mai recente studii care examinează asociațiile dintre alimente și cancer și face recomandări cu privire la ceea ce trebuie să mâncăm pentru o sănătate mai bună.

Ce alimente să mâncați:

Recomandările WCRF / AIC reflectă îndeaproape ceea ce spun experții în domeniul nutriției de ani de zile, inclusiv faptul că trebuie să consumați o dietă echilibrată și variată, care să includă alimentele mimin procesate. Însă orientările WCRF / AIC fac referire la alimente specifice care sunt asociate cu un risc mai mic de cancer, în special:

Fructe, legume și cereale integrale (cum ar fi grâul întreg, secară, porumb, orz și ovăz). Studiile au adus dovezi puternice că aceste alimente contribuie în mod special la prevenirea cancerului colorectal și a cancerului de la nivelul căilor respiratorii și a tractului digestiv. În plus față de reducerea riscului de cancer, aceste alimente pot, de asemenea, să reducă riscul bolilor cronice și să vă ajute să vă păstrați greutatea sub control. „Când vine vorba de legume, alegeți legume colorate. Culori diferite au diferite tipuri de nutrienți și antioxidanți", spune Fung. „Încercați să încorporați în dietă calitatea și varietatea"

Lactate. Cercetătorii au descoperit dovezi că produsele lactate pot reduce riscul de apariție a cancerului colorectal.

Săriți peste suplimente

Dacă nu sunteți într-un grup cu risc ridicat, cum ar fi adulții în vârstă, femeile însărcinate sau copiii mici - cu alte cuvinte, persoanele care au nevoie de un supliment pentru a evita o deficiență a vreunei vitamine și cărora doctorii le recomandă ce să ia - probabil că este bine să renunțați la suplimentele alimentare. Cercetările nu au constatat că suplimentele protejează împotriva cancerului, dar dozele mari de anumite vitamine și minerale pot crește riscul anumitor tipuri de cancer. Mulți experți cred că este mai bine să obțineți vitaminele din alimente ori de câte ori este posibil.

Ce alimente să evitați

La celălalt capăt al spectrului sunt alimentele care ar trebui consumate numai în cantități limitate sau evitate în întregime. Asta pentru că pot crește riscul de apariție a cancerului și răspândirea lui. 

Alimentele din care ar trebui să mănânci foarte puțin sau chiar deloc, pe DC MEDICAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel