Data publicării:
Risc mortal în Poiana Brașov. „Nu ieșiți după ora 21.00”. România, țara în care urșii vin și în parcările spitalelor, ucid oameni și nimeni nu face nimic
În 2023 scriam: „România, țara în care ursul a ajuns și în parcarea unui spital. S-a întâmplat la Buzău. Deși apelurile la 112 s-au dublat, măsurile se vor lua când va muri cineva. Sau nici atunci”.
Între timp, după 11 luni de la publicarea acestei știri, chiar a murit cineva. O tânără de 19 ani a fost ucisă de urs. Credeți că se va lua vreo măsură? Desigur, s-a luat. Doar împotriva ursului. Animalul a fost ucis. În cauză a fost deschis un dosar pentru pentru ucidere din culpă.
În România, în stațiunile montane, întâlnirea cu ursul a devenit ceva banal. E o știre să nu întâlnești cu ursul, nu că te-ai întâlnit cu ursul. În urmă cu o lună, m-am cazat în Poiana Brașov, aproape de Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, adică foarte aproape de strada principală. Din strada principală, făceai stânga și ajungeai la cazare. După ce ne-am cazat, proprietarul ni-a spus: „Ar fi de preferat să nu ieșiți la plimbare după ora 21.00. Acum două seri, fix aici, m-am întâlnit cu ursul pe trotuar”.
„Și ce-ați făcut?”, l-am întrebat.
„M-am îndepărtat ușor, fără să întorc spatele la el, mergeam cu spatele, dar cu fața la el. Și aia a fost tot”, ne-a răspuns proprietarul vilei.
Părea ceva destul de obișnuit pentru el. Parcă ne prezenta starea vremii.
Toate bune... ce ora 21.00... de la 20.00 eram în casă. Că nu știu ce reacție am dacă văd ursul. Nu cred că sunt așa calmă încât să nu o iau la fugă, că n-am crescut cu urși pe trotuarele din Buzău. Și nici fuga mea nu prinde prea mulți kilometri pe oră, în orice caz, nu pot concura cu bunică-mea, d-apăi cu ursul.
Revenind. La ora 02.00, auzim un zgomot. În liniștea aia, evident că era zgomotul de la un coș montat pe un stâlp metalic de iluminat stradal. Ies la geam... patru urși. Patru urși pe un coș de gunoi, o ursoaică și trei pui. Culmea este că nici câinii de la pensiune care altădată lătrau jumătate de oră pe noapte - semn că avem musafiri - n-au avut nicio reacție.
După vreo trei minute de scormonit în coșul de gunoi, au luat-o în ritm alert spre pădure.
Dar urșii din Poiana Brașov - sau orice stațiune montană din România - nu au ceas. Nu au ore de ieșit în căutarea hranei. Și nu trebuie să te urci pe munți ca să dai de urși. Ei vin și la tine în parcare unde ești cazat. Sau, cum a fost anul trecut, vin și în parcările spitalelor din Buzău.
Cât despre plimbări ziua prin Poiana Brașov... le faci pe barba ta. Și de preferat dacă sunt mai mulți oameni pe stradă. Altfel... nu știi cine îți iese pe trotuar.
Și a murit o fată. Dacă nu se vor lua măsuri, vor mai muri și altele. Și copii. Și bărbați. Și orice. Nu mai zicem că turiștii sunt îndepărtați din stațiunile montane, că vorba aia, vii la munte să te odihnești, nu să stai stresat că ieși la plimbare și dai nas în nas cu ursul.
În România, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși și 274 persoane au fost desfigurate. În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri.
Zicea recent un primar: „Dacă o vom ţine aşa, fară legislație fermă, într-un an vom avea exemplarul de urs de Câmpia Bărăganului sau ursul de Marea Neagră ce aleargă turiştii pe plajele de pe litoral!”
Și cam așa este.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News