Rezultatele s-au dat peste cap: Drumul european al Moldovei s-a umplut de gropi. IRES-ul lui Dâncu ratează iar
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vot-moldova
vot-moldova

Moldova trece prin aceeaşi situaţie prin care trecea România anul trecut, în cazul alegerilor prezidenţiale. Exit-poll-ul realizat de Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) condus de social-democratul Vasile Dâncu îi dădea aseară câştigători pe democrat-liberalii de la PLDM, în timp ce numărătoarea a 94,6% din voturi contrazice acest rezultat, dându-i câştigători pe comunişti.

Anul trecut, Mircea Geoană a pus capul pe pernă ca preşedinte şi s-a trezit în opoziţie. Doar o noapte i-a durat bucuria. Pe acelaşi sistem, în Moldova, după numărarea a peste 94,6% din voturi, Comisia Electorală Centrală îi dă câştigători pe comunişti, în timp ce rezultatele la ieşirea de la urne, calculate de IRES, arată că liberal-democraţii sunt învingători. Noile rezultate sunt PCRM - 40,5%, PLDM - 28,7%, PD - 12,9%, PL - 9,3%. PCRM are 44 de mandate în noul Parlament, PLDM - 31, PDM - 15, iar PL - 11, după numărarea a 93,5% din voturi, ceea ce înseamnă că, în cazul refacerii coaliţiei proeuropene, aceasta va putea vota guvernul, dar nu va reuşi să aleagă preşedintele, fiind de aşteptat noi alegeri legislative anticipate.

Rezultatele de la ambasade încă nu au fost transmise la Comisia Electorală Centrală. Numai în România, la cele opt secţii deschise în principalele oraşe, au votat peste 9.700 de alegători moldoveni. Peste 65.200 de cetăţeni au votat peste hotare, printre pentru PLDM-31975 voturi, PL- 16299, PD- 5693, PCRM-4351. În această configuraţie, preşedintele ar putea fi ales doar în cazul unei alianţe între comunişti şi liberal-democraţii premierului Vlad Filat. Pentru alegerea preşedintelui este nevoie de o majoritate de 61 de voturi. În cazul unui nou eşec al alegerii preşedintelui, după două încercări succesive în Parlament, noul legislativ va trebui din nou dizolvat şi vor fi convocate noi alegeri legislative anticipate.

Citeşte şi:

Cum arată Parlamentul moldovean, după numărarea a 91% din voturi

Studenții moldoveni din România: Votăm pentru libertate

Voronin avertizează că există riscul de fraudare a alegerilor din Moldova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel