Rezultatele parțiale la alegerile prezidențiale din Iran. Reformistul Masoud Pezeshkian și ultraconservatorul Saeed Jalili ar putea intra într-un al doilea tur
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol mai multe despre alegerile prezidențiale din Iran.

Conform rezultatelor parţiale publicate sâmbătă dimineaţa de Ministerul iranian de Interne, pe primele două locuri în alegerile prezidențiale care au avut loc vineri în Iran se află candidatul reformist Masoud Pezeshkian şi cel ultraconservator Saeed Jalili.

Cei doi candidați se vor califica pentru un al doilea tur pe 5 iulie în cazul în care această tendință se va confirma și niciun candidat nu va obține mai multe de 50% din sufragii, transmit agențiile AFP și dpa, citate de Agerpres.

Sâmbătă, la ora locală 09.00, după deschiderea a 14,07 milioane de buletine, deputatul Masoud Pezeshkian avea 5,95 milioane de voturi, iar Saeed Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, 5,56 milioane.

Președintele conservator al Parlamentului Iranului, Mohammad Baquer Ghalibaf, a fost depășit la mare distanță de cei doi, acesta adunând 1,89 milioane de voturi. Clericul Mostafa Pourmohammadi, cel de-al patrulea candidat la președinție, întrunea doar 112.000 de voturi.

Prezența la urne 

Cu privire la prezența la urne, autoritățile nu dat nicio cifră. Pe liste se află în jur de 61 de milioane de alegători.

După ce președintele Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter pe 19 mai, scrutinul a fost organizat în grabă.

Alegerile prezidențiale din Iran sunt intens urmărite în capitatele străine. Iranul, o putere regională, este în centrul mai multor crize geopolitice, de la războiul din Gaza la dosarul nuclear, în care se opune puterilor occidentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel