Rezultate finale alegeri legislative Letonia: Războiul din Ucraina a jucat foarte mult în favoarea partidului de pe primul loc
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pexels/ Rezultate alegeri Letonia
foto ilustrativ pexels/ Rezultate alegeri Letonia
Au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor din Letonia. 

Partidul de centru-dreapta Noua Unitate al prim-ministrul în funcţie Krisjanis Karins a câştigat alegerile legislative din Letonia, potrivit rezultatelor finale publicate duminică seara, în timp ce partidele apropiate minorităţii ruse au înregistrat rezultate slabe, transmite AFP, conform Agerpres. 

Noua Unitate, prima forță în Parlament



Noua Unitate a obţinut 18,97% din voturi şi devine prima forţă în Parlament, cu 26 de deputaţi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.

Rezultatele scrutinului, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, sporesc şansele lui Karins de a fi însărcinat de către preşedintele Egils Levits să formeze următorul guvern de coaliţie în această ţară baltică cu o populaţie de de 1,8 milioane de locuitori.

"Cred că războiul din Ucraina a jucat foarte mult în favoarea domnului Karins şi a Noii Unităţi, pentru că sunt foarte puternici în domeniul afacerilor externe, ceea ce este foarte important pentru Letonia din punctul de vedere al securităţii naţionale", a declarat politologul Filips Rajevskis pentru AFP.

Se conturează coaliția



În total, şapte formaţiuni vor fi prezente în parlamentul unicameral care are o sută de locuri. Două dintre ele, Lista Unită (Verzii şi partidele regionale, centru, 15 deputaţi) şi Alianţa Naţională (centru-dreapta, 13 deputaţi) par bine plasate pentru a se alătura Noii Unităţi în cadrul unei coaliţii care ar beneficia de o majoritate de 54 de deputaţi.

Un singur partid susținut de rusofoni a trecut pragul



Doar un singur partid susţinut de minoritatea rusofonă, Stabilitate!, a depăşit pragul de 5%, obţinând 6,80%, care îi asigură 11 mandate, în timp ce formaţiunea istorică a vorbitorilor de limbă rusă, Armonie, cândva puternică, nu a reuşit să intre în parlament, obţinând doar 4,81% , la fel ca Uniunea Rusă din Letonia (pro-Kremlin, 3,62%).

Uniunea Verzilor şi a Ţăranilor (centru, social-democrat), care s-a clasat pe locul al doilea cu 12,44%, a obţinut 16 mandate, dar nu este văzută de Karins ca un potenţial aliat.

Formațiunile excluse de pe lista de negocieri



"Noua Unitate nu va intra într-o coaliţie cu partidele care îşi caută orientările politice în Rusia şi nici nu vom colabora cu Uniunea Verzilor şi a Ţăranilor. Alte opţiuni sunt deschise", a declarat Krisjanis Karins pentru postul public LTV1.

Alte două partide, Progresiştii (stânga social-democrată) şi Letonia Mai Întâi (populişti) vor avea zece, respectiv nouă deputaţi.

Preşedintele Levits i-a invitat pe reprezentanţii partidelor care au intrat în parlament la o întâlnire luni, 3 octombrie.

Rezultatele alegerilor au confirmat declinul partidului social-democrat Armonie, apropiat de minoritatea rusofonă, care reprezintă 30% din populaţie. Ajunsă în mod regulat în fruntea alegerilor legislative timp de un deceniu fără să îşi găsească vreodată un aliat cu care să guverneze şi obţinând aproape 20% la alegerile din 2018, partidul a cunoscut de atunci un declin treptat, accentuat de cazurile de corupţie, care l-au făcut să piardă primăria capitalei Riga.

Au avut loc alegeri și-n Bulgaria. Citește aici mai mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel