Data actualizării:
Data publicării:

Rezultate alegeri Moldova 2024 - prezidențiale și referendum. Ce viitor au ales moldovenii

Autor: Alexandru Negrici, Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Astăzi, 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urne pentru a participa la al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței țării, dar și pentru a răspunde la o întrebare de o importanță crucială pentru viitorul națiunii: aderarea la Uniunea Europeană.

Actualizare 7: La ora 00:40, după numărarea/procesarea a 87.83% din voturile din diaspora (15.846 de voturi), 76.97% au votat "DA" și 23.03% au votat "NU" pentru referendum.

3. -imagine fara descriere- (referendum_66382900.jpg)

Actualizare 6: După numărarea și procesarea a peste 78% din voturi pentru alegerile prezidențiale, la ora 23:54, Maia Sandu conduce (36,70%). Este urmată de Stoianoglo Alexandr (29,11%).

2. -imagine fara descriere- (maia-sandu_51572700.jpg)

Actualizare 5:

După ce au fost procesate 77.60% din voturi, respectiv voturile a 979.416 de alegători, rezultatele arată că 44.89% dintre alegători au votat "DA" și 55.11% "NU" la referendum.

Actualizare 4:

Pentru alegerile prezidențiale, în acest moment, mai sunt de contabilizat/numărat încă aproximativ un milion de voturi.

Actualizare 3:

După numărarea a 53,85% din procesele-verbale aduse fizic la sediul CEC, în cadrul referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană, rezultatele oficiale sunt: DA (43,97%) / NU (56,03%).

În cazul alegerilor prezidențiale, după numărarea a 50,38% din procesele-verbale aduse fizic la CEC, rezultatele sunt următoarele:

Maia Sandu (35,6%)

Stoianoglo Alexandr (29,29%)

Usatîi Renato (14,55%)

Furtună Victoria (5,91%)

Actualizare 2:

După numărarea a 14,38% din procesele verbale, Maia Sandu acumulează 34,12%, Alexandr Stoianoglo 30.06%, Renato Usatîi 15,11%, Irina Vlah 5,99%, Victoria Furtună 5,78%.

Actualizare 1:

La ora 21:00, prezența la vot a fost de 1.546.757 de alegători, adică 51.4% din alegătorii înscriși. Inclusiv diaspora. 49.81% au votat și la referendum. CEC declară scrutinele valabile.

 

----------------------------------------------------------------------------

Știrea inițială:

Alături de alegerile prezidențiale, un referendum constituțional le cere moldovenilor să decidă dacă susțin modificarea Constituției pentru a permite aderarea la blocul comunitar european. Cele două voturi au atras un interes crescut atât în interiorul granițelor, cât și printre cetățenii moldoveni din diaspora.

Unul dintre momentele simbolice ale acestui scrutin este reprezentat de gestul Ludmilei Vizdoagă, primul cetățean moldovean care și-a exercitat dreptul de vot la acest scrutin. Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, citat de Ziarul de Gardă, Ludmila, care locuiește de mulți ani în Coreea de Sud, a călătorit impresionanta distanță de 1.300 de kilometri din orașul Daejeon până la Tokio, capitala Japoniei, pentru a vota la una dintre cele 234 de secții deschise pentru cetățenii moldoveni aflați în străinătate. Această mobilizare exemplară reflectă cât de important este acest moment electoral pentru cetățenii moldoveni, oriunde s-ar afla.

Republica Moldova a deschis un număr semnificativ de secții de votare pentru diaspora, în total 234 de secții, la care se adaugă 30 de secții destinate cetățenilor din regiunea separatistă Transnistria, potrivit Deschide.md. În România, vecinul și partenerul apropiat al Republicii Moldova, au fost deschise 16 secții de votare, inclusiv trei în București și două în centre universitare importante precum Iași și Cluj. Alte secții sunt localizate în orașe precum Brașov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanța, Oradea, Galați, Suceava și Timișoara.

Procesul electoral de astăzi este marcat și de atenția acordată diversității lingvistice din Republica Moldova. Buletinele de vot au fost tipărite în șase limbi: română, rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză și romani (limba romilor), subliniind respectul pentru minoritățile etnice din țară. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și vor rămâne accesibile cetățenilor până la ora 21:00.

Alături de scrutinul prezidențial, cetățenii Republicii Moldova sunt invitați să se pronunțe la referendumul constituțional asupra unei întrebări de importanță majoră pentru viitorul țării: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Această decizie reprezintă un pas crucial în drumul Moldovei către integrarea europeană, iar rezultatul referendumului va influența direcția politică și geopolitică a țării pentru următoarele decenii.

În cursa pentru președinția Republicii Moldova s-au înscris 11 candidați, fiecare reprezentând o gamă largă de ideologii și viziuni politice, reflectând un spectru variat de opțiuni pentru alegători. Acest scrutin va fi un test pentru stabilitatea politică a țării și pentru capacitatea Moldovei de a-și consolida parcursul european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel