Rezultat sondaj Budăi. Sociologul Hideg: Cum a dezamăgit ministrul, cu vorbe mieroase, pe „seniorii noștri”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mădălina Hideg
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Sociologul Mădălina Hideg a comentat rezultatul sondajului, realizat de către DC News, privind activitatea ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi, înainte de rotativă.

Marius Budăi și-a început mandatul cu vorbe mieroase despre „seniorii și părinții noștri”. A dat speranțe pensionarilor, dar nu s-a întâmplat nimic. A avut doar promisiuni și vorbe goale. De asemenea, cu pensiile speciale nu a făcut nimic. Acum și sindicatele din educație îi cer demiterea. Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel ALFA cere demiterea lui și inițierea unui dialog social autentic și responsabil. Sindicaliștii consideră că este necesară și o măsură urgentă cu privire la restabilirea unei fiscalități echilibrate a muncii prin transferarea unei părți din contribuțiile sociale înapoi către angajatori. Chiar a fost extrem de tăios cu sindicaliștii, deși premierul i-a cerut să găsească soluții pentru profesori.

De-a lungul mandatului, a dat vina pe fostele Guverne. Concret nu a făcut nimic. Doar vorbe multe pentru „seniorii noștri”. De asemenea, a atacat tema falsă a 9,4% din PIB stabilit în PNRR. Nu a rezolvat nici subiectul acesta. Nu a ajuns la 9,4% din PIB stabilit în PNRR. Oricum așa zisa negociere a lui nu a servit la nimic. Nu PNRR l-a împiedicat să crească pensiile.

Pe cale verbală, a atacat o mulțime de direcții, dar fără să facă nimic concret. Dacă la început era creditat cu speranță măcar de pensionarii cărora le promitea creșteri, acum, la rotativă, vedem că a nemulțumit pe multă lume.

Faptul că două treimi dintre cititorii DC News apreciază că Marius Budăi a avut o activitate slabă ca ministru al Muncii nu este neapărat o surpriză, în contextul grevelor din sistemul bugetar.

Profesorii și-au întrerupt activitatea. Greva reflectă eșecul de a gândi un sistem de salarizare echitabil pentru profesioniștii care activează în domenii strategice ale statului, a zis Mădălina Hideg. 

Marius Budăi s-a născut la 1 mai 1972.

A absolvit Liceul Mihai Eminescu din Botoşani (1986-1990), apoi Colegiul Economic şi de Administraţie Octav Onicescu din Botoşani (2002-2004) şi Facultatea de Finanţe şi Bănci a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, în specializarea Finanţe şi Bănci (2004-2008), potrivit CV-ului. Ulterior, a urmat un program de studii postuniversitare de masterat în specializarea Managementul financiar-contabil al administraţiei publice, la Facultatea de Management Financiar Contabil a Universităţii Spiru Haret din Bucureşti (2008-2010) şi un program de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (2012-2013).

A urmat o serie de cursuri de specializare, deţinând calificări precum: expert achiziţii publice (Ministerul Internelor şi Reformei Administrative - Institutul Naţional de Administraţie, 2007 şi Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse - Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, 2008), diplomă în Achiziţii şi managementul lanţului de aprovizionare (Crownford Ltd. şi Universitatea Petre Andrei din Iaşi, 2010), Manager proiect (Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, 2011), expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene (Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, 2011), Manager (Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Ministerul Educaţiei Naţionale, 2013), Manager îmbunătăţiri procese (Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Ministerul Educaţiei Naţionale - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, 2014), diplomă de Public speaking şi prezentări moderne (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, 2016).

A fost referent-inspector-inspector de specialitate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (1995-2008); reprezentant zonal la SC Curier Expres SRL Galaţi (2001-2008); administrator la SC Prim's Food SRL Botoşani (2007-2009); director la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Botoşani (2009); şef serviciu achiziţii publice, administrativ la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani (2009-2013); director executiv la Casa Naţională de Pensii Publice - Casa Judeţeană de Pensii Botoşani (2013-2016).

A fost consilier parlamentar - şef de cabinet la Camera Deputaţilor (2004-2006; 2008), iar în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016, a obţinut un mandat de deputat, fiind ales în circumscripţia electorală nr. 7 Botoşani. A fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (apr. 2017-feb. 2018) şi preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci (febr.-dec. 2018).

A fost ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale în Cabinetul Viorica Dăncilă (nov. 2018-nov. 2019).

A obţinut un nou mandat de deputat în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020.

VEZI ȘI: Sondaj Marius Budăi. Cum este apreciată activitatea ministrului Muncii

DC News continuă sondajele despre activitatea miniştrilor din Guvernul Ciucă. Ultimul astfel de sondaj face referire la activitatea ministrului Muncii, Marius Budăi.

Răspunsurile cititorilor DCNews, întrebați cum apreciază activitatea lui Marius Budăi, ca ministru al Muncii, au fost: 


Foarte bună 11,1% (674)

Bună 23,7% (1437)

Rea 22,9% (1388)

Foarte rea 42,4% (2574)

2. Sondaj Bud... (budai-sondaj_74043100_92785800.jpg)

Rotativa guvernamentală trebuia să aibă loc până pe data de 30 mai, însă pentru moment aceasta a fost amânată, ca urmare a deciziei liderilor din coaliţie. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că va rămâne în funcţie până la încheierea grevei profesorilor, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că aceasta este decizia corectă şi că nu e loc de discuţii politice într-o perioadă de nelinişte socială. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel