Rezultat REFERENDUM 2018. Sergiu Andon: Aceasta este consecința periculoasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
referendum
referendum
Avocatul Sergiu Andon a făcut, pentru DC News, o analiză tranșantă a rezultatului și a consecințelor imediate ale Referendumului eșuat.

Sergiu Andon vede rezultatul participării la Referendum pe un fond de neîncredere în clasa politică. "Rezultatul Referendumului, sub aspectul participării, este lamentabil pentru inițiatori și pentru cei care, cu bună credință, au dorit un răspuns răspicat la mica problemă pusă în discuție. Ar fi bine sa se tragă învățăminte din cauzele acestui eșec, dar nu cred că se va întâmpla asta. În primul rând, eșecul vine pe un fond general de neîncredere în tot ceea ce vine de la clasa politică. Această clasă politică, amețită de sondaje, de volubilitatea ei, obsesia de a promite fără a face, de a vorbi fără să spună nimic, nu-și dă seama cât de adâncă e prăpastia neîncrederii și cât de repede se adâncește această prăpastia. Asta ar fi motivul de fond al eșecului”, a zis avocatul pentru DC News. 

Diversiune de la problemele reale

"Un motiv imediat a fost că populația a privit acest referendum ca pe o diversiune de la problemele serioase ale țării. Au zis:  sigur e important, dar ce ne veni să ne exprimăm acum? Dacă nu ar exista probleme foarte mari precum starea economiei, a monedei, probabil că pe oameni i-ar interesa și acest lucru. În Elveția, de exemplu, se conduce prin referendumuri, dar ei și-au rezolvat problemele majore și poți să îi intrebi și despre numele unei străzi", a mai spus avocatul. 

Parlamentul, exemplu de lipsă de interes

Sergiu Andon apreciază că primul semnal al dezinteresului pentru tema Referendumului a fost dat chiar de parlamentari. "Pe de altă parte, referitor la tema referendumului, el vine defazat. Adică, tu, Parlament, ai stat trei ani cu derrier-ul pe cererea asta cu trei milioane de semnături și nu te-ai grăbit să organizezi referendumul... așadar de ce să mă grăbesc să mă duc la vot? Chiar organizatorul Referendumului a dat un exemplu de lipsă de interes. Parlamentarii au dat un semnal că tema nu este capitală. Delăsarea asta a fost o sugestie involuntară că tema e neimportantă", a declarat Andon.

Valorile se demonetizează

Avocatul precizează că există și o consecință majoră a rezultatului Rerendumului. "Ar trebui însă să insistăm pe consecința cea mai gravă a neprezentării oamenilor la acest Referendum. Problema opțiunii sexuale era minoră, dar dezbaterea a fost amestecată cu valorile supreme adică tradiția, identitatea națională, credința, moralitatea. Aceste valori sunt ca niște tacâmuri de argint cu care s-a răscolit gunoiul politic. Problema este utilizarea demagogică a acestor termeni în discursurile politice din campania pentru Referendum. Ele rămân valori, dar se demonetizează din cauza faptului că au fost folosite demagogic și asta e foarte periculos", ne-a mai spus celebrul avocat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel