Rezultat șoc, după Brexit. Sondaje în principalele țări UE
Mai multe sondaje, efectuate în țările occidentale, după Brexit au avut rezultate paradoxale. Analiștii politici credeau că succesul naționaliștilor la referendumul din Marea Britanie va da un impuls euroscepticilor și populiștilor din Europa. Rezultatele sunt exact pe dos. Greșeala făcută de britanici, care au început să regrete Brexit-ul, după vot, i-a trezit pe ceilalți europeni.
În Germania, popularitatea cancelarului Angela Merkel a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele 10 luni, apropiindu-se de nivelul avut înainte de criza refugiaților. Partidul lui Merkel a urcat un procent, în vreme ce dreapta populistă (Alternativa pentru Germania) a scăzut trei procente, ajungând la 11%, potrivit The Telegraph.
În Olanda, sprijinul pentru euroscepticii din Partidul Libertății a ajuns la un minim al ultimilor 11 luni. Condus de Geert Wilders, acest partid de extremă dreaptă ar pierde 30 din cele 150 de mandate în parlament, dacă mâine ar avea loc alegeri.
În Austria, unde se pregătesc din nou alegeri prezidențiale, după o decizie a Curții Constituționale, 52% dintre respondenții unui sondaj Gallup au declarat că ar vota pentru rămânerea în UE și doar 30% pentru ieșirea din Uniune. Cu o săptămână înainte de Brexit, 51% erau pentru UE, 49% împotrivă.
În Danemarca, sprijinul pentru UE a crescut cu 10 procente, de la 59 la 69%, după ce britanicii au votat pentru Brexit.In Finlanda, votul pro-UE a crescut de la 53% în ianuarie, la 69%, după Brexit.
În Italia nu s-au produs schimbări majore, avansul partidului antisistem Cinque Stelle fiind contrabalansat de ușoara scădere a Ligii Nordului, ambele anti-europene. Sondajele din Franța arată că majoritatea cetățenilor sunt împotriva unui Frexit, iar Le Pen, chiar dacă intră în finală, nu are șanse la președinție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News