Rezultat alegeri europene. Manfred Weber, acuzații grave: Au existat forţe puternice, întâlniri nocturne...
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Manfred Weber
Manfred Weber
Germanul Manfred Weber, candidat perdant la preşedinţia Comisiei Europene, a denunţat, în mod deschis "axa" pe care o acuză că ar fi "măturat dintr-o simplă mişcare a mâinii" rezultatul alegerilor europene, informează France Presse.

Weber, membru al dreptei bavareze, se afla în capul listei conservatorilor europeni şi ar fi trebuit, dacă sistemul "Spitzenkandidaten" ar fi fost aplicat, să preia preşedinţia Comisiei.

Dar el s-a ciocnit de un tir de baraj, în special din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron, dar şi a premierului ungar Viktor Orban, cu care Weber avusese un schimb de replici dure în timpul campaniei electorale. În cele din urmă compatrioata sa, Ursula von der Leyen, ar urma să preia această preşedinţie dacă Parlamentul European o va valida în funcţie.

Discuţii în culise şi întâlniri nocturne



"Nu pot decât să spun alegătorilor mei: "Au existat forţe puternice care nu voiau să accepte rezultatul electoral'. Au existat discuţii în culise şi întâlniri nocturne în cursul cărora axa Macron-Orban s-a impus", a explodat Weber într-un interviu publicat joi după-amiază pe site-ul publicaţiei Bild.

"Sunt foarte dezamăgit, este clar. În calitate de politician, ştiu că se pot câştiga sau pierde alegeri. Dar ca Emmanuel Macron şi Viktor Orban să măture astfel dintr-o simplă mişcare a mâinii un rezultat electoral, nu mă aşteptam", a adăugat el.

Potrivit lui, "Macron a spus: 'Alegeţi Europa mea, nu pe cea a lui Orban'. Şi deodată, ei lucrează împreună şi aduc prejudiciu Europei democratice". "Suntem acum în faţa unui câmp de ruine", a apreciat eurodeputatul bavarez.

"Argumentul scos din pălărie potrivit căruia eu nu aş avea experienţă în executiv este absurd: o treime dintre şefii de guvern europeni la ora actuală nu aveau anterior experienţă în executiv", susţine acesta.

Macron nu avea experienţă în domeniu



În acest sens, Weber a amintit că "însuşi preşedintele Macron nu avea experienţă în domeniu decât puţin" când a fost ales preşedinte în mai 2017.

În legătură cu Ursula von der Leyen, care a efectuat miercuri o primă vizită la Strasbourg, el a explicat că "numirea sa a surprins mult Parlamentul şi prima sa prestaţie a fost bine primită".

"Este o europeană, toată povestea vieţii sale o arată, cunoaşte politica internaţională şi este o creştin-democrată convinsă. Ea are şanse bune să obţină o majoritate, dar este un drum presărat cu capcane", a prezis Weber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel