Care este numărul maxim de rezoluții pe care ar trebui să le avem pe listă, de revelion. Psiholog: Obiectivele, cât mai realiste

Noaptea dintre ani vine întotdeauna cu o listă de rezoluții pentru Anul Nou, însă statisticile arată că majoritatea acestor obiective se ”topesc” încă din luna ianuarie.
Conform unui studiu început în 1989 și realizat pe un eșantion de 200 de persoane, doar 20% dintre acestea reușesc să-și mențină rezoluțiile pe termen lung.
Studiul, citat de Very Well Mind, arată că multe dintre aceste rezoluții sunt abandonate până la sfârșitul lunii ianuarie, iar doar o cincime dintre participanți au afirmat că și-au menținut obiectivele ”pe termen lung” timp de doi ani.
Specialiștii susțin că unul dintre principalele motive pentru care rezoluțiile sunt abandonate este influența tehnologiei, care ne captează din ce în ce mai mult atenția în fiecare zi. Astfel, distragerile constante oferite de dispozitivele tehnologice ne împiedică să ne concentrăm pe obiectivele noastre pe termen lung.
Psiholog: Obiectivele să fie cât mai realiste
Potrivit psihologului Gina Dafinoiu, la finalul fiecărui an, este esențial să reflectăm asupra rezoluțiilor pentru anul următor. Aceasta este o practică recomandată nu doar celor aflați în terapie, ci și tuturor celor care doresc să înceapă noul an cu un plan clar și motivațional.
Întocmirea unei liste de dorințe pentru anul următor nu doar că ne motivează să acționăm, dar contribuie semnificativ la obținerea unui echilibru și confort emoțional.
FOTO: Freepik @bili
”Este important ca obiectivele să fie cât mai realiste pentru a evita dezamăgirile, care pot duce la scăderea stimei de sine și devalorizare. Plăcerea trebuie combinată cu realitatea pentru a evita stresul și dezamăgirea”, a explicat psihologul Gina Dafinoiu, în exclusivitate pentru DC News.
Psihologul recomandă ca obiectivele să fie scrise pe o foaie, pentru a putea fi consultate de-a lungul anului, și să acopere mai multe domenii precum: sănătate, familie, relații, creativitate și hobby-uri, planuri de călătorie, carieră și business, educație, finanțe, iubire și spiritualitate. Este esențial ca toate aceste rezoluții să fie formulate pozitiv și la timpul prezent, ca și cum s-ar fi realizat deja. De exemplu, ”am armonie, iubire, respect și înțelegere în familia mea” sau ”am surse de venit din care banii vin cu ușurință către mine și în abundență”.
Gina Dafinoiu, despre numărul de rezoluții: Nu recomand mai mult
”Nu recomand mai mult de 12 rezoluții”, a subliniat psihologul. ”Este crucial să menținem o atitudine pozitivă și să discutăm cu ceilalți despre obiectivele noastre. Este extrem de satisfăcător să trecem în revistă la sfârșitul anului și să constatăm că acestea s-au materializat.”
Astfel, crearea unor rezoluții realiste și pozitive pentru anul următor nu doar că ne motivează și ne oferă un sens, dar contribuie și la bunăstarea noastră emoțională și mentală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News