Revoluţie sau LOVITURĂ DE STAT în decembrie '89? Alfred Bulai arată diferenţa: E definiţia cea mai simplă
La 32 de ani de la Revoluţie, încă nu se ştie dacă a fost sau nu lovitură de stat. Alfred Bulai şi Val Vâlcu au dezbătut subiectul la emisiunea Nod în Papură de la DC NEWS.
"18 decembrie 1989, începuseră evenimentele la Timişoara. Aşa au fost numite, evenimente. Am rămas până azi cu dilema. Ce a fost? Lovitură de stat sau revoluţie? Loviluţie. Istoricii nu s-au pronunţat încă, o fi prea devreme?", a început Val Vâlcu dezbaterea de la Nod în Papură.
Alfred Bulai, replici tari
"Definiţia cea mai simplă a unui eveniment de genul ăsta e următoarea: dacă o lovitură de stat nu reuşeşte, e lovitură de stat, iar dacă reuşeşte e revoluţie. De ce? Pentru că revoluţia este încărcată simbolic enorm, are un capital uriaş, iar lovitura de stat este o acţiune punctuală a unui grup care vrea să răstoarne o putere şi atunci nu sună bine. Ce vreau să spun eu, că am făcut ceva istorie şi multă chiar, este că nu a fost niciun eveniment istoric real care să nu fie organizat, să nu aibă aşa ceva în spate. Sigur, nu a fost niciun joc de teatru.
Realitatea din decembrie 1989 este următoarea. A fost organizată? Da! A fost orchestrată? Da! S-au luptat nişte oameni serios să facă spectacol, şi sunt multe exemple chiar amuzante azi. Au participat însă şi oameni, cea mai mare parte, care au fost de bună credinţă. Au fost utilizaţi, dar au crezut sincer în evenimentul acela şi în faptul că au schimbat lucrurile. Nu le poţi scoate asta din cap, chiar dacă ştii că realitatea a fost alta. E greu să spui ce a fost! Astea sunt fantezii romantice, că lumea se revoltă şi schimbă puterea. E o tâmpenie. Ţine de paradigma marxistă, că masele se răscoală. Cineva chiar l-a contrazis pe Marx, şi spunea că proletariatul nu poate conduce niciodată. Elitele conduc! El a anticipat cu mult înainte că proletarii nu vor conduce, ci cei care luptă în numele proletarilor.
De altfel, atunci erau destul de bine pregătite lucrurile. Se aştepta Ceauşescu. A fost o şedinţă pe 17 decembrie, am avut ocazia să aflu, în care Nicolae Ceauşescu şi-a dat demisia. Nu era un joc. Pentru că era suficient de informat şi era clar că e o schimbare. Nici Ceauşescu nu ştia ce urma, avea şi el naivităţile lui. A încercat să fugă în platforme muncitoreşti, crezând că poporul îl iubeşte. Îţi dai seama ce depărtaţi de realitate erau ei atunci", a replicat Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News