Data publicării:

Revoluție în sistemul medical: Se întâmplă acum, după mulți ani de incertitudini

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Sănătatea este o prioritate națională în România.

Un buget cu 26% mai mare decât anul trecut, grație plusului de la rectificarea bugetară, investițiile mari, din fonduri publice și bani europeni, vor permite sistemului medical românesc să se alinieze la standardele internaționale. 

Prezent, luni, la evenimentul ”Viitorul se construieşte azi! Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri”, organizat de Guvernul României și UNICEF, premierul Marcel Ciolacu și-a reconfirmat angajamentul de a schimba radical, în bine, fața sistemului medical românesc. 

”În pofida unui mandat agitat, cu multiple crize suprapuse, ce au necesitat rezolvări urgente, am urmărit cu prioritate câteva puncte esențiale. Iar cel mai important dintre acestea a fost să răspundem nevoii acute de investiții în Sănătate. De aceea, astăzi, în fața dumneavoastră, pot vorbi despre investițiile fără precedent, care vor schimba fața sistemului medical. În fiecare județ al țării, avem în acest moment investiții masive ce vor transforma sistemul medical, în beneficiul direct al pacienților și personalului medical”, a menționat Premierul Marcel Ciolacu.

Investiții în construcția de noi spitale și modernizare a celor existente

S-au deschis mai multe şantiere pentru spitale noi şi corpuri noi de spital decât în ultimii 30 de ani la un loc. Au demarat lucrări la trei spitale regionale și, în plus, în doar câteva luni, s-a trecut la faza de implementare a Programului Național de investiții în infrastructura unităților spitalicești (PNIUS), inițiat de Executiv, care beneficiază de un buget de 13 miliarde de lei.

”Doar în PNRR sunt prevăzute peste 2 miliarde de euro, pentru modernizarea infrastructurii sistemului sanitar românesc. Din această primăvară, am început construcția a trei spitale regionale - la Iași, Cluj și Craiova. În paralel, am început să construim și să modernizăm Spitale județene, dar și să dotăm cabinetele medicilor de familie, să modernizăm, să dotăm cu echipamente medicale ambulatoriile de specialitate”, a punctat Premierul.

Accent și pe digitalizare

De asemenea, șeful Executivului a menționat că procesul de modernizare al sistemului medical și alinierea sa la standardele internaționale presupune și investiții în digitalizare la toate nivelurile.

”Și tot cu fonduri din PNRR am început procesul de digitalizare a spitalelor, a caselor de asigurări de sănătate, dar și a Ministerului Sănătății și unităților din subordine. În total, investim 745 milioane de lei în peste 200 de proiecte de digitalizare a spitalelor din țară. Scopul este simplu: creșterea accesului la servicii de sănătate de calitate, optimizarea managementului, planificarea resurselor umane și reducerea erorilor.       

Alte 7 miliarde de lei sunt alocate pentru spitale noi și moderne, echipate și dotate la cele mai înalte standarde”, a punctat Premierul.

Calitatea serviciilor medicale este indisolubil legată și de asigurarea unui număr suficient de medici și specialiști în toate zonele țării. Din acest motiv, afirmă Premierul Marcel Ciolacu, resursa umană din sistemul de sănătate a fost și ea transformată în prioritate.

”Pe lângă investiţiile în infrastructură, preocuparea noastră a vizat şi resursa umană. De aceea am deblocat angajările pentru aproximativ 13.000 de posturi vacante din spitale şi serviciile de ambulanţă. Şi în continuare trebuie să lucrăm mai mult împreună cu autorităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale pentru a aduce personal medical în zonele unde acesta nu există.

Din fericire însă migraţia profesioniştilor este pe un tren descendent, dar asta nu înseamnă că nu mai trebuie lucrat la soluţii inteligente stimulative pentru îmbunătăţirea calificării profesionale. Ştiu că acest proces de creştere a calităţii serviciilor medicale nu este atât de rapid pe cât mi-aş dori sau ne-am dori cu toţi. Ştiu că sunt în continuare multe lucruri de făcut, dar ştiu sigur că drumul pe care am pornit este calea corectă pentru români şi pentru România”, a menționat Marcel Ciolacu.

Sănătatea, prioritate și la rectificarea bugetară

Acest domeniu s-a numărat printre cele care au beneficiat de cele mai mari fonduri la rectificarea bugetară. 

Bugetul Casei Naționale de Asigurări Sociale crește cu 11,3 miliarde de lei, bani necesari pentru asigurarea sumelor pentru medicamente gratuite sau al căror cost este compensat de stat, programele naționale cu scop curativ, precum și pentru investiții în spitale. De asemenea, bugetul Ministerului Sănătății va fi majorat cu 3,89 miliarde lei. Astfel, comparativ cu anul 2023, bugetul dedicat sănătății înregistrează o creștere de 26%.

”Facem o rectificare bugetară bazată pe un plus de venituri bugetare care susţin investiţii în patru domenii esenţiale: sănătate, educaţie, transporturi şi dezvoltarea ţării prin investiţii mari în autostrăzi, şcoli şi spitale. Este, de fapt, calea sigură pentru ca România să aibă o creştere economică importantă în următorii ani", a punctat Premierul Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel