Revoltele rasiste din Marea Britanie. De teamă, femeile de culoare iau cursuri de autoapărare
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Femeile de culoare din Marea Britanie iau cursuri de autoapărare ca răspuns la revoltele rasiste.

"Îți dă un pic mai multă încredere"

Pe un teren de sport din Londra, Maya Hassan privește cu mândrie cum aproximativ 30 de femei, aproape toate musulmane și aparținând minorităților etnice, se înscriu la un curs de autoapărare pe care l-a organizat ca răspuns la un val de revolte în care au avut loc atacuri violente și rasiste asupra musulmanilor și migranților, scrie Reuters.

Experta în arte marțiale în vârstă de 28 de ani a declarat că a vrut să ajute femeile de culoare să învețe cum să facă față abuzurilor și să construiască legături și încredere după mai mult de o săptămână de tulburări care au vizat moschei, hoteluri pentru solicitanții de azil și poliția.

"Îți dă un pic mai multă încredere", a spus ea. "Știi cam ce să cauți, cum să fii conștient din punct de vedere social, cum să identifici lucrurile și cum să ieși dintr-o situație foarte proastă".

Comunitățile musulmane și ale minorităților etnice și-au exprimat șocul în legătură cu haosul declanșat de informațiile false online conform cărora presupusul ucigaș a trei tinere într-un atac cu cuțitul în Southport, nord-vestul Angliei, era un imigrant islamist.

Instructorul de arte marțiale Stewart McGill a declarat că a văzut mai multe femei înscriindu-se la cursuri de când au început tulburările. El le-a explicat cum să se apere cu tactici care includ lovituri cu piciorul și arme improvizate, cum ar fi centurile.

"Nu vreau să fiu nevoită să folosesc aceste tehnici"

Una dintre participante, Elza Annan, 24 de ani, a spus că se simte mai încrezătoare.

"Evident, nu vreau să fiu nevoită să folosesc aceste tehnici, dar este util și benefic să le știu... mai ales din cauza evenimentelor recente în care rasiști de extremă dreapta au ieșit în evidență și au luat ca țintă persoane de culoare", a spus ea.

Revoltele au vizat în mare măsură migranții, musulmanii și persoanele de origine asiatică, răspândind teamă în comunitățile minorităților etnic.

Ura îndreptată împotriva musulmanilor a crescut

Tell MAMA UK, un grup care monitorizează incidentele anti-musulmane, a declarat că ura îndreptată împotriva musulmanilor a crescut în Marea Britanie de ceva timp și mai ales de la 7 octombrie anul trecut, începutul conflictului din Gaza.

De la începutul revoltelor, grupul a primit peste 500 de apeluri și rapoarte online privind comportamentul anti-musulman din Marea Britanie.

Sunder Katwala, director al think-tank-ului British Future, care se concentrează pe migrație și identitate, a declarat că, în cele mai bune momente ale sale, Marea Britanie este o "democrație multietnică încrezătoare".

Dar el a spus că guvernelor succesive le-a lipsit o strategie de integrare a diferitelor comunități. În timp ce cei care au sosit recent din Ucraina și Hong Kong au primit sprijin guvernamental, acest lucru nu s-a întâmplat cu toți.

Presiuni mari asupra sistemului de azil

Sistemul de azil s-a confruntat cu presiuni deosebite, cu un număr mare de cereri în așteptare, iar unii britanici sunt îngrijorați de presiunea asupra locuințelor, asistenței medicale și educației.

"În ceea ce privește azilul, există o lipsă vizibilă de control, iar acest lucru poate alimenta frica", a spus el.

Revoltele au încetat în mare parte de când mii de protestatari împotriva rasismului au ieșit în stradă pentru a proteja potențialele ținte, precum centrele de consiliere pentru imigranți, moscheile și hotelurile care găzduiesc solicitanți de azil.

Un eveniment similar a fost planificat pentru Manchester, în nordul Angliei, iar un grup de campanie, The Three Hijabis, a organizat în această săptămână o mare conferință telefonică online cu femei musulmane pentru a discuta despre impactul psihologic al violenței islamofobe.

Unele femei au rămas aproape de casă, de teamă

Shaista Aziz, directoarea grupului, a declarat că unele femei se temeau că violența ar putea declanșa confruntări sau abuzuri, determinându-le pe multe să rămână aproape de casă.

"Astăzi am sfătuit o soră pe care o iubesc foarte mult să ia în considerare să-și scoată hijab-ul pentru a fi în siguranță în timp ce călătorește prin nord-est...", a spus ea pe X în timpul revoltelor. "În toată țara, musulmanii britanici au aceleași conversații".

Prim-ministrul Keir Starmer, care a ordonat protecție suplimentară pentru comunitatea musulmană, i-a descris pe revoltați drept "huligani de extremă dreapta", iar aproape 800 de persoane au fost arestate, unele dintre ele trecând rapid prin tribunale și fiind încarcerate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel