Data publicării:

Revolte în Lisabona după ce un polițist a omorât un bărbat. Guvernul portughez, pregătit să utilizeze "toate mijloacele" pentru a le opri /video

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: X @rvbzzx
Sursa foto: X @rvbzzx

Revolte în Lisabona după ce un polițist de doar 20 de ani a împușcat un bărbat.

Citește și: Primăria Sector 6 NU vrea să răspundă la cea mai controversată problemă cu West Side Hallo Fest, festival de Halloween de pe Lacul Morii

Guvernul portughez a anunțat joi că este gata să folosească „toate mijloacele disponibile” pentru a restabili ordinea după trei nopți consecutive de tulburări în mai multe suburbii ale Lisabonei. Revoltele au izbucnit după moartea unui bărbat de culoare într-o intervenție a poliției, conform unui raport al Le Figaro.

„Vor fi utilizate toate resursele de care dispune statul pentru a asigura siguranța cetățenilor și a cartierelor”, a declarat Antonio Leitao Amaro, purtătorul de cuvânt al guvernului, după o întâlnire cu primarii din regiunea metropolitană Lisabona.

Printre măsurile adoptate se numără creșterea prezenței poliției pe teren, utilizarea supravegherii aeriene și monitorizarea rețelelor de socializare pentru a reprima protestele „în mod proporțional, dar ferm”.

Suburbiile defavorizate ale Lisabonei au fost scena unor noi confruntări, soldate miercuri seară cu trei răniți, inclusiv un șofer de autobuz grav rănit cu arsuri pe față și corp. Protestatarii au incendiat două autobuze, alte nouă vehicule și au avariat o mașină de poliție. Forțele de ordine au efectuat 13 arestări în legătură cu violențele, un fenomen rar în Portugalia.

Revoltele au izbucnit după moartea lui Odair Moniz, un bărbat de 43 de ani din Capul Verde, fostă colonie portugheză, care a fost împușcat de un ofițer de poliție în timpul unei încercări de arestare.

Potrivit poliției, Moniz a atacat ofițerii cu un cuțit după ce a încercat să fugă. Această versiune a fost pusă sub semnul întrebării de mai multe rapoarte de presă, care au declanșat indignarea comunității locale. Polițistul responsabil, un tânăr de 20 de ani, a fost deja inculpat.

În semn de protest împotriva violenței poliției, mai multe organizații antirasiste au anunțat o manifestație pașnică care va avea loc sâmbătă în centrul Lisabonei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel