Data publicării:
Revolta contribuabililor: Polonia amână E-factura, România o introduce pe nervii și banii privaților
Contribuabilii își exprimă protestul, pe rețelele sociale, față de modul în care autoritățile de la București tratează firmele private și dau exemplul Varșoviei, care ține seama de nemulțumirile companiilor private.
Și sistemul E-factura, varianta poloneză, vine cu multe probleme, scrie Rozalina Lăpădatu, pe Facebook. Cunoscută ca activistă pentru drepturile pacienților, Rozalina Lăpădatu lucrează într-o companie care se confruntă cu problemele sistemului electronic de facturare din România.
”În Polonia, sistemul trebuia implementat începând cu luna iulie 2024, dar autoritățile poloneze au decis să amâne implementarea și intre timp să facă o analiză a sistemului pentru a identifica problemele și a le rezolva înainte de implementare. Corect și cu respect pentru firmele private care trebuie susținute și nu încurcate, scrie Rozalina Lăpădatu. Varianta românească o știți. Nu analiză, nu variantă beta, nu testare, noi implementăm direct pe nervii și banii firmelor private. Aceleași firme care plătesc taxe și impozite către Ministerul de Finanțare, acum plătesc și amenzi dacă nu emit facturile prin sistemul nefuncțional e-factura! Mi se pare corect ca sistemul e-factura să funcționeze pe nervii și banii noștri, că doar nu ați vrea respect din partea statului român pentru contribuabilul corect și care își plătește la timp dările către stat”, scrie Rozalina Lăpădatu.
Erorile critice din sistem, recunoscute
Polonia a pregătit E-factura începând cu 1 ianuarie 2022. Sistemul de facturare electronică a fost disponibil pentru utilizare voluntară timp de doi ani, iar autoritățile de la Varșovia intenționau să impună obligativitatea E-factura de la 1 iulie 2024.
Ministerul Finanțelor a avut în vedere să impună utilizarea sa obligatorie pentru întreprinderile înregistrate în scopuri de TVA începând cu 1 iulie 2024, dar a decis amânarea implementării obligatorii după ce au fost identificate ”erori critice în sistem”, scrie Forbes. Există, astfel, un risc semnificativ ca sistemul să nu gestioneze eficient un volum mare de facturi, ceea ce ar împiedica firmele poloneze să primească plăți de la clienți. Ministerul polonez de Finanțe estima că sistemul trebuie să fie pregătit să gestioneze 100 de milioane de facturi zilnic, dar acest număr s-a dovedit insuficient pentru a satisface nevoile tuturor companiilor. Sistemul s-a blocat în prima sau ultima zi a lunii, când a fost suprasolicitat fiindcă atunci firmele emit cele mai multe facturi. ”Având în vedere că o platformă centrală gestionează emiterea tuturor facturilor din Polonia, este imperativ ca sistemul să funcționeze fără probleme pentru a asigura că facturile pot fi trimise și primite fără impedimente”, a fost anunțul făcut la Varșovia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News