REVOCARE: Lazăr, confirmare raport Toader. Ce a făcut procurorul general
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Toader a prezentat, în sinteză, raportul de evaluare de 63 de pagini, în care a identificat 20 de motive pentru care, în opinia sa, Lazăr nu mai poate continua în funcția de procuror general.

Apoi, a venit Augustin Lazăr, care, cu ochii în lacrimi, a spus câteva cuvinte după decizia ministrului Justiției. Dar ce a făcut, de fapt, procurorul general? A confirmat raportul lui Tudorel Toader.

Ce a zis ministrul Justiției printre altele? Că Augustin Lazăr interfera în jocul politic. Ce a făcut, în replică, procurorul general? A confirmat raportul lui Tudorel Toader. A ieșit, în spațiul public, cu acuzații la adresa ministrului și a Guvernului Dăncilă, deși el avea de răspuns la niște lucruri foarte clare, adică cele 20 de acuzații, cum ar fi faptul că acesta a fost numit de președinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul de candidatură conținând însă o rezoluție de clasare a unui dosar penal care îl viza pe Klaus Iohannis.

Augustin Lazăr trebuia să răspundă la acuzațiile legate de dosar - a fost sau nu în regulă? Nu a răspuns la acest punct din raportul lui Tudorel Toader. Trebuia să explice dacă nu cumva era un instrument fie de șantaj, fie de solicitare a unei recompense.

De asemenea, Augustin Lazăr nu a răspuns nici la acuzațiile de încălcare a Constituției. ”Practicarea și încurajarea unor comportamente contrare obligațiilor constituționale și legale. Folosirea cu plăcere a sintagmei niște inculpați de rang înalt” - a fost unul dintre reproșurile lui Tudorel Toader.

Cât privește ingerințele politice, până la urmă, chiar asta a făcut: a legat raportul de Guvern. A declarat: ”aportul de evaluare a activităţii procurorului general prezentat astăzi este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiţiei, înţelege să-l dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat astăzi este modul în care Executivul înţelege să respecte independenţa Ministerului Public, ca parte a autorităţii judecătoreşti din România”.

Augustin Lazăr nu a dat răspunsuri aplicate. Nu a venit să spună: la punctul X, ministrul Justiției nu a avut dreptate. În schimb, s-a lansat în atacuri. Augustin Lazăr nu a demontat niciuna dintre acuzații, dar a confirmat două - și anume atacurile și interferența în jocuri politice - și a lăsat fără explicații cele 20 de acuzații făcute de Tudorel Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel