Revizuirea Constituției. Renate Weber: Aici avem, de fapt, o problemă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Renate Weber, Avocatul Poporului, a vorbit de o modificare substanțială a Constituției României.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a vorbit despre calitatea Constituției României în a apăra libertățile și drepturile cetățenilor:

„Constituția noastră, așa cum e ea acum, vă spun eu care de câțiva ani chiar lucrez mult cu ea, e de preferat unor schimbări care, mă tem, ar da multe lucruri peste cap. Mie mi se pare că e o Constituție suficient de bună, care apără drepturile și libertățile, care prevede tot timpul preeminența acelei legislații care apără drepturi și libertăți. Este strict vorba de cât de democratic funcționează instituțiile statului nostru. Aici avem, de fapt, o problemă.

Ne tot uităm la societățile nordice, cât de bine așezate, cel puțin în aparență, sunt ele, dar acolo medierea este de bază. La noi e gâlceava, iar gâlceava, întotdeauna, sigur că va avea nevoie și de un arbitru.“, a spus, la DC News, Renate Weber, Avocatul Poporului.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Cazul Oprescu. Renate Weber: Condițiile sunt proaste, iar când mai ai și 2-3 în același pat, gândiți-vă ce situație avem

Pensiile speciale și schimbarea Constituției! Renate Weber: De fapt, e nevoie doar de o bază de calcul

Renate Weber, Avocatul Poporului, a fost întrebată de jurnalistul Val Vâlcu despre pensiile speciale, cu precădere pensiile magistraților care, în unele cazuri, ajung la niște sume colosale:

„Curtea Constituțională e considerată o bună scuză. Zice: Domn’le, nu putem modifica pensiile speciale, că nu ne lasă CCR“, a punctat Val Vâlcu.

„Dar asta nu e adevărat, pentru că ... ultima modificare pe care au făcut-o în Parlament nu am atacat-o la CCR, pentru că am zis că în decizia pe care a dat-o Curtea Constituțională la finalul anului 2019 a spus foarte clar: Nu vă puteți atinge de pensiile magistraților, pentru că doar acelea sunt ocrotite constituțional. Pentru restul, însă, implicit era clar că e o chestiune de voință politică.“, a spus Renate Weber.

„Și de ce există două categorii de cetățeni, magistrații și ceilalți?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Pentru că magistrații, ca profesie pe care o exercită, au un număr de incompatibilități pe care oricine altcineva nu-l are“, a spus Avocatul Poporului.

„Armata, de pildă“, a precizat Val Vâlcu.

„Armata, de aceea are pensiile de serviciu! Armata le are pentru că nici cei de la armata, o perioadă de timp, nu pot să facă niște lucruri. Dar aici era vorba de pensiile celor din politică, de la nivel central, de la nivel local. Noi nu le-am atacat, ci le-au atacat ei în instanțele de judecată. Pe baza acelei probleme de procedură, câștigă în instanță și asta e“, a spus Renate Weber (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Udrea se luptă, după gratii, pentru a-și putea vedea copilul. Weber: Nu mi se mare normal. Îi scriem ministrului Justiției, rugându-l să modifice legea executării pedepselor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel