Revine VARA din 5 septembrie. Anunțul zilei de la ANM
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Revine VARA din 5 septembrie. Anunțul zilei de la ANM / Foto: Pixabay
Revine VARA din 5 septembrie. Anunțul zilei de la ANM / Foto: Pixabay
Elena Mateescu, directorul ANM, vine cu o veste bună pentru români.

Elena Mateescu, directorul ANM, a spus în exclusivitate pentru DC NEWS, ce temperaturi ne așteaptă în luna septembrie.

”Începând din 5-6 septembrie observăm o creștere de la o zi la alta a valorilor de temperatură, astfel încât este posibil din nou, mai ales în partea de sud, sud-vest, să consemnăm 28- 29 de grade Celsius, inclusiv în Capitală valori de peste 25 de grade.”, a spus Mateescu.

Întrebată dacă și noaptea va fi mai cald, Elena Mateescu a răspuns: ”Da, deși trebuie să luăm în considerare deja că durata de strălucire a soarelui, ne îndreptăm spre toamnă, este mai mică. Nopțile pot fi, climatologic vorbind, ușor mai răcoroase, cu cele mai coborâte valori acolo unde noi consemnăm zona depresionară din Transilvania, dar în zonele de câmpie valorile de temperaturi la nivelul minimelor, mai ales în a doua parte a lunii septembrie, așa cum există semnalul în acest moment, în creștere pentru că și maximele cu siguranță începând din a doua parte vor fi mult mai frecvente zile cu 25 de grade și cu minime care să se apropie de 19-20 de grade în zonele de câmpie din partea de sud și de sud-est.”

Cum a fost vara 2021

”Vara a debutat cu valori de temperaturi, ne amintim în iunie, cu primele două decade ușor mai răcoroase, după o primăvară 2021 a șasea primăvară cea mai rece și într-adevăr și cu cantități de precipitații, mai ales în mai, peste normalul climatologic și luna iunie din acest an, din punctul de vedere al regimului de precipitații, a înregistrat valori peste medie, dar iulie și august au adus în medie valori sub norme. Aș menționa aici, primele două decade din ultima lună de vară au fost  cele mai călduroase din ultimii 60 de ani. Ceea ce s-a întâmplat iată în ultimele zile, a făcut diferența.

Ne situăm acum în medie pentru luna august doar la 0,8 grade abatere termică pozitivă față de normalul unei luni august în țara noastră, iar primele două decade au avut o abatere mai mare de 3 grade celsius. Această masă de aer rece care a staționat mai multe zile în ultima parte a lunii august și faptul că am înregistrat valori minime la mai multe stații au făcut diferența pentru luna august. Per ansamblu însă, vara 2021, comparativ cu ultimele două veri, înregistrează o abatere termică la nivelul întregului anotimp de 1, 2 grade celsius, similar cu vara 2010, fiind pe locul 7 ca fiind cea mai călduroasă vară din ultimii 60 de ani din țara noastră.”, a explicat Elena Mateescu  atunci când a fost întrebată dacă vara 2021 nu a fost prea scurtă.

Vezi mai multe în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel