Revelionul, mai sumbru ca niciodată pentru ruși. Putin i-a lăsat fără artificii și concerte, iar prețul caviarului a explodat
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Revelionul, mai sumbru ca niciodată pentru ruși. Putin i-a lăsat fără artificii și concerte, iar prețul caviarului a explodat / Foto: Pixabay, de spaceynachos
Revelionul, mai sumbru ca niciodată pentru ruși. Putin i-a lăsat fără artificii și concerte, iar prețul caviarului a explodat / Foto: Pixabay, de spaceynachos
Revelionul nu va mai fi la fel în Rusia, în acest an.

Pentru ruși Anul Nou este o sărbătoare importantă, marcată în ceilalți ani cu mese pline, petreceri și artificii. Anul acesta, însă, se pare că Revelionul rușilor nu va mai fi la fel. Vladimir Putin, prin invadarea Ucrainei, a făcut ca sărbătorile de iarnă din acest an să fie sumbre. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a anunțat că în capitala Rusiei a fost luată decizia de a renunța la artificiile și concertele mari de stradă, în timp ce orașul va fi decorat, ca și în anii precedenți, scrie Interfax.

"Considerăm că este oportun să ne abținem de la artificii și concerte mari de stradă în acest an. Dar, în același timp, Moscova va întâlni sărbătorile luminoase și decorate, așa cum se cuvine orașului nostru iubit", a spus primarul pe blogul său vineri.

El a precizat că, pe parcursul a două zile și jumătate, aproximativ 300.000 de persoane au participat la un sondaj pe portalul Cetățean Activ cu privire la formatul de sărbătoare a Anului Nou.

"Pe parcursul votului, peste 80% dintre participanți au susținut desfășurarea evenimentelor de Revelion și decorarea festivă a orașului. În același timp, 29% s-au exprimat în favoarea formatului obișnuit al sărbătorii, iar 52% au propus să abține-te de la concertele de masă în stradă de această dată", a adăugat primarul.

Sobyanin a mai spus că "prin acord cu afacerile, o parte din profiturile acestora și toate veniturile bugetului orașului din târguri și evenimente festive vor fi folosite pentru a sprijini soldații, familiile lor și pentru a reface zonele afectate".

Prețul caviarului în 2022

S-a scumpit și caviarul în Rusia. În Moscova, spre exemplu, un kilogram de icre negre Beluga costă 150.000 de ruble, adică aproximativ 2.400 de euro. Un kilogram de icre negre de sturion stelat costă 100.000 de ruble, iar un kg de icre de sturion negru, de la 35.000 la 50.000  de ruble, scrie ikra-beluga.ru. Un kilogram de caviar negru presat costă de la 40.000 de ruble.

Și caviarul roşu din icre de somon, o alternativă la icrele de sturion, mult mai scumpe, este mult mai scump anul acesta în Rusia. Acest produs alimentar este de nelipsit de pe mesele de sfârşit de an. Prețul unui kilogram a ajuns în 2022 la 6 110 ruble, asta după ce, anul trecut, pe piaţa cu amănuntul, preţul unui kilogram de caviar roşu depășise pragul de 5.000 de ruble (aproximativ 60 de euro la cursul de schimb din acea perioadă). 

Rușii rămân fără Crăciun și Anul Nou. Alte orașe care vor folosi banii pentru a cumpăra echipamente soldaților mobilizați să meargă la război

Și autoritățile din Sankt Petersburg au anulat sărbătorile oficiale de Anul Nou și Crăciun ale orașului și intenționează să realoce fondurile armatei ruse, a anunțat vineri guvernul orașului. Mișcarea vine pe fondul unor rapoarte larg răspândite conform cărora soldații ruși recent mobilizați nu au echipament, uniforme și materiale medicale.

Al doilea oraș ca mărime din Rusia va renunța la toate festivitățile sale tradiționale, care includ concertul de Anul Nou în Piața Palatului central și o recepție de caritate la Palatul Tauride. Doar activitățile festive pentru copii se vor desfășura conform planului, potrivit anunțului, scrie The Moscow Times.

"Toate fondurile economisite vor fi folosite pentru a cumpăra echipament și echipamente suplimentare pentru voluntari și mobilizați (pentru a lupta în Ucraina)"”, se spune în mesajul postat pe pagina oficială a guvernului de pe rețeaua de socializare VKontakte.

Sankt Petersburg este a treia regiune rusă care și-a anulat festivitățile de iarnă și a realocat fondurile către bărbații recent mobilizați. Măsuri similare au fost, de asemenea, anunțate la începutul acestei săptămâni de guvernul regiunii înconjurătoare Leningrad și a regiunii de est Kaluga. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel