Reuters: Ucraina mai controlează doar 60% din orașul Harkov, după atacurile rusești
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Orașul Harkov a fost locul a sute de lupte între forțele rusești și ucrainene. După câteva zile de bătălii, rușii au reușit să facă mici fortificații în unul dintre cele mai mari și importante orașe din Ucraina.

Trupele ucrainene controlează încă aproximativ 60% din Vovchansk și luptă casă cu casă pentru a apăra orașul de frontieră din nord-estul regiunii Harkov de atacurile rusești, au declarat oficialii în cea mai detaliată evaluare publică a bătăliei de până acum.


Capturarea Vovchansk ar fi cea mai semnificativă cucerire a Moscovei de când a deschis un nou front în partea de nord a regiunii Harkov la începutul acestei luni, întinzând forțele Kievului.

"Inamicul continuă să încerce, în special în Vovchansk, să împingă Forțele Armate Ucrainene din oraș", a declarat luni la televiziunea națională Roman Semenukha, viceguvernatorul regiunii Harkov.


"Aproximativ 60% din oraș este controlat de Forțele Armate Ucrainene, ceea ce înseamnă că asalturile nu se opresc", a adăugat el.


Guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov, a spus că linia frontului acum se întinde de-a lungul râului Vovcha care traversează orașul.

"Soldații noștri încearcă să apere orașul casă cu casă, stradă cu stradă", a spus Syniehubov. "Planul inamicului de a captura rapid nordul regiunii a eșuat", a adăugat el la televiziunea națională.


Șeful poliției din Vovchansk a spus săptămâna trecută că forțele rusești au ocupat poziții în oraș și a numit situația "extrem de dificilă".


Împingerea Rusiei în regiunea Harkov, cu asalturi în zonele Vovchansk și Lyptsi, a forțat Ucraina să trimită întăriri - întinzând trupele de-a lungul unei linii de front de peste 1.000 km în est și sud.


Statul Major General al Ucrainei a declarat anterior că forțele sale au respins atacurile rusești în apropierea Starytsia, un sat aflat la aproximativ 5 km de granița cu Rusia, în timp ce unele dintre unitățile Kievului au lucrat pentru a consolida pozițiile defensive din zonă, luni.


Semenukha a spus că autoritățile locale au evacuat aproximativ 10.500 de persoane din zonele de frontieră din 10 mai până astăzi, când Rusia a lansat atacul asupra regiunii Harkov.

 

Ucraina ar urma să atace adânc în teritoriul rusesc ca răspuns la avansul Rusiei în Harkov

 

Tagesschau a relatat că, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Consiliului Europei la Strasbourg, Annalena Baerbock a descris situația actuală din regiunea Harkov drept extrem de dramatică.

Baerbock a menționat că Rusia își desfășoară atacurile asupra orașului din propriul său teritoriu, subliniind importanța întreruperii rutelor de aprovizionare ale rușilor.

Ministrul german a afirmat că Ucraina are nevoie de arme capabile să acționeze la distanțe lungi și medii pentru a face față acestor provocări.

Ea a adăugat că Germania colaborează cu alți parteneri pentru a furniza astfel de arme.

Christopher Cavoli, Comandant Suprem al Forțelor Aliate ale NATO pentru Europa, și Rob Bauer, Președintele Comitetului Militar al Alianței, sunt de părere că rușii nu vor avea suficientă forță pentru a realiza o străpungere strategică în nordul regiunii Harkov.

Serviciul de Informații al Apărării din Marea Britanie consideră puțin probabil ca Rusia să fi acumulat destulă putere de luptă pentru a captura Harkovul fără a aduce forțe suplimentare în regiune.

În contextul ofensivei ruse în nordul regiunii Harkov, Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor militar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel