Data publicării:

Reuters: Ucraina va începe construcția a patru reactoare nucleare noi în acest an

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Ucraina se așteaptă să înceapă lucrările de construcție la patru reactoare nucleare noi în această vară sau toamnă, a declarat joi ministrul Energiei, German Galușcenko, pentru Reuters, în contextul în care țara încearcă să compenseze pierderea capacității energetice din cauza războiului cu Rusia.

Două dintre unități - care includ reactoare și echipamente conexe - vor fi bazate pe echipamente de fabricație rusească pe care Ucraina vrea să le importe din Bulgaria, în timp ce celelalte două vor folosi tehnologie occidentală de la producătorul de echipamente energetice Westinghouse, potrivit Reuters.

Toate cele patru reactoare vor fi construite la centrala nucleară Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, a adăugat Galușcenko.

Cronologia este mai agresivă decât cea indicată anterior de către Kiev, care vorbea despre începerea lucrărilor în 2024, fără a specifica că toate cele patru reactoare ar putea fi dezvoltate simultan.

"Cred că (vom începe construcția) în vara-toamna", a spus Galușcenko într-un interviu. "Avem nevoie de vase," a adăugat el, referindu-se la vasele sub presiune ale reactorului care vor trebui importate. "Vrem să facem unitățile a treia și a patra imediat."

Construcția reactoarelor 3 și 4 la Khmelnytskyi a început în anii '80, dar a fost întreruptă.

De la obținerea independenței de Uniunea Sovietică în 1991, Ucraina a construit trei reactoare nucleare noi - câte unul la centralele nucleare Zaporizhzhia, Khmelnytskyi și Rivne.

Astăzi, cele trei centrale nucleare din teritoriul controlat de Ucraina produc peste 55% din necesarul de electricitate al țării, dar Kievul dorește să extindă sectorul pentru a compensa pierderea centralei Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Rusia a preluat controlul asupra facilității după lansarea unei invazii în Ucraina la începutul anului 2022, iar cele șase reactoare nucleare sunt acum oprite.

"Cu ajutorul unităților a treia și a patra (de la Khmelnytkyi), dorim să compensăm pentru Zaporizhzhia, iar acum suntem în discuții cu partenerii noștri bulgari pentru cele două reactoare pe care vrem să le preluăm," a declarat Galușcenko.

"Dacă am primi vasele reactorului astăzi, cred că în 2,5 ani am avea a treia unitate în funcțiune," a spus Galușcenko.

În paralel cu construcția unităților VVER-1000 de fabricație sovietică, Ucraina dorește să înceapă lucrările de construcție pregătitoare pentru a găzdui două unități moderne occidentale AP-1000, tot la Khmelnytskyi.

"Trebuie să trecem (prin parlament) legislație și avem proiecte de lege privind unitățile a treia, a patra, a cincea și a șasea. Acestea sunt VVER-1000, în timp ce a cincea și a șasea dorim să le construim de tip AP. Este un proces paralel," a spus el.

În decembrie, firma de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, și Westinghouse au semnat un acord privind achiziția de echipamente pentru a cincea unitate de la Khmelnytskyi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel