Reuters: Șeful conservatorilor francezi dorește un acord electoral cu extrema dreaptă, într-o schimbare majoră
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Liderul conservatorilor francezi a cerut marți o alianță între candidații partidului său și extrema dreaptă, Rassemblement National, într-o alegere parlamentară anticipată – o schimbare politică ce va avea repercusiuni majore.

„Spunem aceleași lucruri, așa că să nu mai inventăm opoziții imaginare,” a declarat Eric Ciotti pentru televiziunea TF1. „Aceasta este ceea ce dorește majoritatea covârșitoare a alegătorilor noștri. Ne spun ‘faceți un acord’.”

Se așteaptă ca Rassemblement National (RN), condus de Marine Le Pen, să iasă ca cea mai puternică forță după ce președintele Emmanuel Macron a convocat neașteptat alegeri anticipate pentru 30 iunie și 7 iulie, deși ar putea să nu obțină o majoritate absolută.

Prin urmare, RN căuta aliați pentru a asigura controlul parlamentului și a aplaudat imediat comentariul lui Ciotti. Dar acest lucru ar putea însemna că partidul său este probabil să se destrame.

Comentariile lui Ciotti au semnificat că un consens de zeci de ani în cadrul establishment-ului politic francez de a se uni pentru a ține extrema dreaptă departe de putere se destramă.

Republicanii (LR), și versiunile lor anterioare – toți moștenitorii partidelor lui Charles de Gaulle și Jacques Chirac – au fost la putere în mari perioade ale istoriei politice moderne a Franței.

Dar LR este doar o umbră a fostei sale puteri, cu mult mai puțini parlamentari, și a pierdut deja membri cheie către partidul centrist al lui Macron și extrema dreaptă.

Alte partide principale de stânga și dreapta au fost, de asemenea, slăbite de când Macron a fost ales președinte în 2017 pe o platformă nici de stânga, nici de dreapta, cu un partid nou înființat ce dorea să remodeleze peisajul politic al Franței.

Philippe Gosselin, un parlamentar LR, a declarat pentru Reuters că va părăsi LR din cauza comentariilor lui Ciotti și că parlamentarii LR vor crea un nou grup.

Olivier Marleix, care conduce grupul LR din camera inferioară a parlamentului, a declarat pe X: „Ceea ce spune Eric Ciotti este valabil doar pentru el, trebuie să părăsească conducerea Les Republicains.”

Tabăra lui Macron a fost rapidă în a declara comentariile lui Ciotti ca fiind rușinoase și, conform ministrului de interne Gerald Darmanin, fost membru LR, amintind de acordurile de la München din 1938 semnate de Franța și Marea Britanie cu Germania n*zistă.

Toate partidele politice franceze se grăbesc să găsească alianțe – și să nu se destrame – într-o cursă contracronometru de când Macron a anunțat alegerile anticipate în urma performanței slabe a partidului său, Renaissance, la alegerile pentru Parlamentul European din weekendul trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel