Data publicării:

Reuters: Președintele polonez condamnă restructurarea mass-mediei de stat a lui Tusk drept „anarhie”

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Schimbările drastice s-au soldat cu protestele angajaților televiziunii de stat din Polonia. Organismele europene de profil au fost sesizate.

Președintele polonez Duda a denunțat joi reformele de stat în mass-media. Acestea au fost denunțate de prim-ministrul Donald Tusk drept "anarhie", pe măsură ce tensiunile s-au intensificat între șeful statului și noua sa administrație pro-Europeană a lui Tusk.

Învestirea acestui guvern condus de Tusk, fost președinte al Consiliului European, la începutul acestui an, a început o coabitare cu președintele Andrzej Duda, un aliat al administrației naționaliste anterioare. Au avut loc primele zile agitate.

Miercuri, guvernul lui Tusk a scos de pe grila TV un canal public de știri pe durata a 24 de ore, TVP Info, și a demis executivii din mass-media de stat, afirmând că mișcarea a fost concepută pentru a restabili imparțialitatea.

Mass-media de stat, în special TVP Info, au fost acuzate că au devenit mijloace de propagandă în timpul guvernului anterior al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS).

Câțiva oficiali PiS s-au adunat să protesteze la sediul televiziunii publice mai devreme în această săptămână, iar Reporters Without Borders (RSF) "a denunțat intruziunea".

"Media publice nu aparțin niciunui partid, nici PiS, nici altuia", a declarat Pavol Szalai, șeful biroului UE/Balcani pentru organizația de jurnalism. Grupul l-a îndemnat pe Tusk să promulge o legislație privind "independența mass-mediei publice și reducerea influenței politice în supravegherea lor, finanțare și numirea conducerii".

Duda a declarat postului privat de radio Radio Zet că acțiunile guvernului au ocolit procedurile parlamentare și se opun Constituției. "Aceste acțiuni sunt complet ilegale", a spus el. "Aceasta este o anarhie".

Consiliul Național de Radio și Televiziune și președintele său, susținut de PiS, Maciej Swirski, au declarat într-un comunicat că au informat Grupul European al Reglementatorilor pentru Servicii Media Audiovizuale (ERGA) despre "o încălcare semnificativă a legii media".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel