Data publicării:

Reuters: Oficialii G7 discută accelerarea ajutorului financiar pentru Ucraina în contextul incertitudinilor viitoare privind finanțarea

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

O propunere a SUA de a utiliza dobânda derivată din 300 de miliarde de dolari din activele rusești blocate pentru a ajuta Ucraina ar putea câștiga un sprijin larg din partea țărilor îngrijorate de confiscarea directă a activelor, a declarat joi secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Yellen a salutat ceea ce a numit un "pas foarte constructiv" făcut de Uniunea Europeană pentru a separa veniturile din activele deținute de Euroclearși de a le transfera Ucrainei, remarcând că dobânda viitoare ar putea fi, de asemenea, adusă înainte pentru a extinde fondurile disponibile pentru Ucraina.

"Acesta este un lucru care ar putea fi susținut pe scară largă de către țările care sunt îngrijorate de confiscarea activelor, iar o parte din dobândă ar putea fi adusă înainte printr-un împrumut, de exemplu," a spus Yellen într-un interviu Reuters.

Yellen a declarat că această soluție este printre mai multe opțiuni discutate de țările Grupului celor Șapte (G7) înainte de o reuniune a liderilor în iunie, adăugând că "este cu siguranță pe listă”.

Abordarea SUA, condusă de adjunctul consilierului pentru securitate națională Daleep Singh, câștigă teren printre națiunile G7, au declarat anterior doi oficiali G7 pentru Reuters.

Majoritatea activelor rusești deținute de Euroclear au fost acum convertite în numerar, a declarat Yellen pentru Reuters. Oficialii G7 spun că activele ar putea genera în jur de 5 miliarde de dolari pe an în dobânzi.

Yellen a declarat că Washingtonul rămâne convins în legătură cu confiscarea directă a activelor rusești, acțiune justificată în conformitate cu dreptul internațional, dar a spus și că alte abordări ar fi probabil mai acceptabile pentru unii dintre partenerii săi G7.

Membrii G7 încă se ceartă în legătură cu anumite "rețineri" care ar reduce aceste profituri așteptate la doar 2,5-3,0 miliarde de dolari, a spus unul dintre oficialii Grupului, indicând rata de impozitare de 25% a Belgiei, o "taxă de conveniență" aplicată de depozitarul Euroclear și o rezervă propusă pentru litigii.

Miniștrii de finanțe din țările membre G7 vor reexamina problema în cadrul unei întâlniri la sfârșitul lunii mai, cu privire la obținerea unui consens pentru a prezenta liderilor pentru summitul din iunie, au declarat oficialii.

"Simțim un sentiment de urgență în a construi un consens internațional," a spus oficialul. "Toată lumea recunoaște că trebuie să facem mai mult”.

Un al doilea oficial G7 a repetat această opinie, subliniind necesitatea de a asigura un flux de finanțare pe termen lung pentru Ucraina.

Un oficial senior american a declarat că aprobarea legislativă a Congresului SUA pentru un ajutor de aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și un pachet separat de 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene ar ajuta Kievul, dar acesta se confruntă încă cu lacune de finanțare în 2025 și 2026.

Washingtonul este dornic să construiască un consens în jurul unei idei care ar putea ajuta Ucraina acum, a spus oficialul.

Procedând cu un împrumut, în loc de o obligațiune, ar avea sens deoarece nu ar necesita emiterea formală cu un prospect și ar permite țărilor suverane să acționeze rapid, a adăugat oficialul american. De asemenea, ar permite țărilor G7 să ofere sprijin suplimentar Ucrainei cu costuri relativ reduse.

Grupul celor Șapte este format din SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia.

Schimbarea Washingtonului către concentrarea pe dobânda din active vine după ce eforturile sale de confiscare a activelor au întâmpinat rezistență masivă din partea Franței, Germaniei și Băncii Centrale Europene, care se tem că euro ar putea fi afectat dacă alte țări precum China încep să-și repatrieze rezervele ca măsură de precauție împotriva posibilei confiscări în viitor.

"Un mare avantaj al ideii de împrumut din perspectiva europeană este că este axat exclusiv pe veniturile extraordinare," a spus primul oficial G7. "Luăm doar veniturile pe care Europa a stabilit deja că nu sunt deținute de Rusia și le aducem înainte. Nu numai că nu există o confiscare directă, dar nu există nici amenințarea confiscării”.

Brad Setser, un coleg senior la Consiliul pentru Relații Externe, a spus că Washingtonul caută clar un acord, iar propunerea de a aduce înainte venitul anticipat al dobânzilor ar putea oferi o bază bună pentru un acord în iunie.

"Este o abordare foarte rezonabilă și are riscuri legale limitate," a spus el, observând că țările G7 au promis să păstreze activele rusești blocate până când Moscova își retrage forțele din Ucraina și plătește daunele cauzate de invazie.

"Nu există dovezi că Rusia pleacă, deci asta înseamnă că fluxul de venituri va fi disponibil pentru o perioadă lungă de timp”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel