Data publicării:

Reuters: Netanyahu va susține un discurs în fața Congresului SUA pe 24 iulie

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că va „prezenta adevărul” despre războiul împotriva Hamas în Gaza atunci când se va adresa Congresului SUA pe 24 iulie, în timpul unei vizite la Washington, au declarat liderii republicani. 

Netanyahu va vorbi în fața unei sesiuni comune a Camerei Reprezentanților și a Senatului, a spus președintele Camerei, Mike Johnson, și liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, într-un comunicat.

Sunt foarte emoționat să am privilegiul de a reprezenta Israelul în fața ambelor Camere ale Congresului și de a prezenta adevărul despre războiul nostru just împotriva celor care caută să ne distrugă în fața reprezentanților poporului american și a întregii lumi,” a declarat Netanyahu în comunicat.

Vizita lui Netanyahu are loc în contextul tensiunilor dintre el și președintele SUA, Joe Biden, care a sprijinit campania Israelului în Gaza, dar recent a criticat tacticile acesteia și a amânat livrarea unor bombe.

Nu era clar dacă Netanyahu se va întâlni cu Biden în timpul vizitei sale în SUA. Sprijinul lui Biden pentru Israel a devenit un dezavantaj politic pentru președinte în perioada premergătoare alegerilor din noiembrie, cu unii democrați și alegători furioși din cauza miilor de morți civili în Gaza.

Republicanii l-au criticat și ei pe Biden pentru poziția sa în război, spunând că nu face suficient pentru a ajuta Israelul.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a spus într-un comunicat separat că s-a alăturat în formularea invitației către Netanyahu. „Am dezacorduri clare și profunde cu prim-ministrul, pe care le-am exprimat atât în privat, cât și în public și voi continua să o fac,” a spus Schumer. „Dar, deoarece relația Americii cu Israelul este de neclintit și transcende o persoană sau un prim-ministru, m-am alăturat solicitării ca el să vorbească”.

Hamas a atacat teritoriul israelian pe 7 octombrie anul trecut, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și capturând peste 250 de ostatici, conform bilanțurilor israeliene.

Aproximativ jumătate dintre ostatici au fost eliberați în armistițiul din noiembrie. Israelul a lansat, în replică, un atac militar asupra Gazei, care de atunci a ucis peste 36.000 de oameni, conform oficialilor din domeniul sănătății din teritoriu, care spun că mii de persoane sunt suspectate de a fi îngropate sub dărâmături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel