Data actualizării:
Data publicării:

Românii, mai conectați cu Europa? Sondajul Eurobarometru arată că 60% dintre români sunt interesați de alegerile europarlamentare

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Interesul europenilor pentru viitoarele alegeri în Parlamentul European este semnificativ mai mare decât înaintea ultimului vot de acum cinci ani, conform unui sondaj al UE publicat miercuri, în care sărăcia, sănătatea, locurile de muncă și apărarea sunt considerate principalele probleme de campanie.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European, interesul în întreaga UE pentru alegerile europene a crescut la 60%, iar România se încadrează în media europeană, cu exact 60% dintre respondenți declarându-se interesați.

Șaizeci la sută dintre respondenți au declarat că sunt foarte sau destul de interesați de vot, care va avea loc între 6 și 9 iunie, comparativ cu 49% înaintea alegerilor din 2019, a constatat sondajul Eurobarometru.

O majoritate a cetățenilor din cele 27 de state membre ale blocului, sau 81%, intervievați în februarie și martie, au declarat că în contextul internațional - marcat de conflicte armate în Ucraina și Orientul Mijlociu - totul face ca votul să fie și mai important.

România este în prima jumătate a mediei europene

Percepția pozitivă a europenilor asupra UE se reflectă și în România, unde 50% dintre respondenți consideră imaginea UE ca fiind pozitivă, plasând țara în prima jumătate a mediei europene la acest capitol.

De remarcat că pacea a fost indicată de respondenții din întreaga UE drept cea mai importantă valoare ce trebuie apărată, urmată de democrație și drepturile omului.


"Europenii sunt conștienți că miza este mare", a declarat președinta parlamentului, Roberta Metsola, într-un mesaj video.


Singura țară în care nu s-a înregistrat o creștere a interesului a fost Franța. Doar 27% dintre respondenții de acolo au declarat că au o imagine pozitivă despre Parlamentul European, țara cu scorul național cel mai scăzut.

UE realizează sondaje regulate Eurobarometru pentru a urmări opinia publică în întreaga Uniune Europeană, dar acestea nu reflectă sprijinul pentru partidele politice.


Alte sondaje recente sugerează că partidele euro-sceptice și naționaliste, în mare parte de extremă dreaptă, vor obține câștiguri în alegerile pentru cei 720 de parlamentari.


În sondajul Eurobarometru, 33% dintre respondenți au ales sărăcia ca o problemă principală de campanie, în timp ce 32% au ales sănătatea publică.


Următoarele au fost economia și crearea de locuri de muncă, alături de apărare și securitate - ambele alese de 31% dintre respondenți.


Abordarea schimbărilor climatice a căzut de pe locul trei în sondajul din târziul anului 2023 pe locul cinci. A fost selectată de 27% dintre respondenți.


Aproximativ 71% dintre europeni au declarat că sunt susceptibili să voteze, față de 61% în primăvara anului 2019.


Sondajele anterioare au arătat că mai puțini oameni votează decât cei care declară că intenționează să o facă. Prezența la vot, în ultimele alegeri pentru Parlamentul European, a fost de 50,66% - cea mai mare din 1994.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel