Data publicării:

Reuters: Hamas propune o încetare a focului în trei etape pe o perioadă de 135 de zile, care să ducă la încheierea războiului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Hamas a venit cu prorpia propunere de încetare a focului, după ce invitația țărilor „vecine” a fost susținută de Israel, SUA, Egipt și Qatar.

Hamas a propus un plan de încetare a focului care ar liniști situația în Gaza timp de patru luni și jumătate, ducând astfel la încheierea războiului, în urma unei propuneri trimise săptămâna trecută de mediatorii qatarieni și egipteni și susținute de Statele Unite și Israel.

Potrivit unui document preliminar văzut de Reuters, contrapropunerea Hamas prevede trei etape, fiecare durând 45 de zile.

Potrivit propunerii, militanții ar elibera ostaticii israelieni rămași în captivitate începând cu data de 7 octombrie în schimbul prizonierilor palestinieni. Reconstrucția în Gaza ar începe, forțele israeliene s-ar retrage complet, iar trupurile și rămășițele ar fi schimbate.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a sosit peste noapte în Israel după ce s-a întâlnit cu liderii mediatorilor Qatar și Egipt în cel mai serios efort diplomatic din timpul războiului, având ca scop atingerea unei încetări prelungite a ostilităților. Detaliile contrapropunerii Hamas nu au fost raportate anterior.

Conform contrapropunerii Hamas, toți ostaticii israelieni de sex feminin, bărbații sub vârsta de 19 ani, persoanele în vârstă și bolnavii ar fi eliberați în timpul primei faze de 45 de zile în schimbul eliberării femeilor și copiilor palestinieni din închisorile israeliene.

Restul ostaticilor de sex masculin ar fi eliberați în timpul celei de-a doua faze, iar schimbul de rămășițe ar avea loc în a treia fază. Până la sfârșitul celei de-a treia faze, Hamas ar aștepta ca părțile să ajungă la un acord privind încheierea războiului.

Grupul, care guvernează Gaza, a menționatcă își dorește eliberarea a 1500 de deținuți, dintre care o treime ar vrea să-i selecteze dintr-o listă de palestinieni condamnați la închisoare pe viață de către Israel.

Încetarea focului ar crește, de asemenea, fluxul de alimente și ajutoare umanitare către civilii disperați din Gaza, care se confruntă cu foamete și penurii severe de bunuri de bază.

Israel a început ofensiva militară în Gaza după ce militanți din Gaza condusă de Hamas au ucis 1.200 de oameni și au luat 253 de ostatici în sudul Israelului pe 7 octombrie. Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că cel puțin 27.585 de palestinieni au fost confirmați ca fiind uciși în campania militară a Israelului, iar mii sunt bănuiți că ar fi îngropați sub dărâmături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel