Data publicării:

Reuters: Filipinele acuză China de manevre periculoase în apropierea atolului Scarborough

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pexels.com
Pexels.com
Nave de luptă chineze blochează trecerea navelor comerciale din Filipine prin manevre periculoase. Exercițiul vrea să „protejeze” pescarii filipinezi, potrivit Chinei.

Garda de coastă a Filipinelor (PCG) a acuzat, duminică (11 februarie), China de manevre "periculoase și de blocare" în timp ce vasul său patrula în apropierea atolului Scarborough din Marea Chinei de Sud în acest lună.

Imaginile filmate de dronă publicate de Garda de Coastă Filipineză duminică au arătat mai multe vase de gardă de coastă ale Chinei blocând vasul filipinez BRP Teresa Magbanua, în timpul unei patrule joi (8 februarie). Patru vase ale miliției maritime chineze au fost, de asemenea, prezente în apropiere de bancul de nisip, a spus PCG.

Ambasada Chinei din Manila nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la acuzații. Ambasada a fost închisă în weekend.

PCG a declarat că vasul său se afla în zonă pentru a proteja pescarii filipinezi "de orice hărțuire suplimentară" în zona lor tradițională de pescuit. A declarat că vasele chineze au efectuat manevre periculoase și de blocare de patru ori, trecând de două ori în fața vaselor PCG.

„Vasele CCG au efectuat manevre periculoase și de blocare pe mare împotriva BRP Teresa Magbanua de patru ori, cu vasele CCG trecând de două ori în fața vasului PCG," se menționează, adăugând că vasele chineze au "disprețuit în mod iresponsabil" regulile internaționale privind prevenirea coliziunilor pe mare

China revendică aproape întreaga Marea Chinei de Sud, o cale pentru mai mult de 3 trilioane de dolari în comerțul anual cu nave. Pretențiile sale teritoriale se suprapun cu zonele economice exclusive ale Filipinelor, Vietnamului, Indoneziei, Malaeziei și Brunei.

Două nave chineze au urmărit navele filipineze și americane în timp ce desfășurau exerciții navale

Două nave ale marinei chineze au urmărit navele Filipinelor și ale Statelor Unite care efectuau patrule comune în Marea Chinei de Sud, a declarat armata filipineză în urmă cu câteva săptămâni.

"Confirmăm prezența a două nave PLA-N (Marina Armatei Populare de Eliberare) care urmăreau participanții la Activitatea Cooperativă Maritimă", a declarat Xerxes Trinidad, șeful biroului de relații publice al armatei filipineze.

Exercițiile maritime de două zile, care au implicat Manila și Washingtonul și care s-au încheiat așa cum era planificat, au fost a doua serie de astfel de manevre în mai puțin de două luni în Marea de Vest a Filipinelor - numită așa de Manila pentru apele din Marea Chinei de Sud care intră în zona sa economică exclusivă (EEZ) de 200 de mile nautice.

Aceste activități au urmat avertismentului Beijingului că orice greșeală de calcul în disputa lor escaladată din Marea Chinei de Sud va aduce un răspuns hotărât.

"Sperăm, în privința Chinei și a altor țări străine, că vor respecta suveranitatea noastră și dreptul nostru de a desfășura această activitate conform legilor internaționale", a spus Trinidad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel