Data publicării:

Reuters: Federația Rusă ar putea exploda sub greutatea propriilor probleme interne

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Alegeri în Rusia. Vladimir Putin are până acum 15 contracandidați / Foto: Pixabay
Alegeri în Rusia. Vladimir Putin are până acum 15 contracandidați / Foto: Pixabay
Economia Rusiei a intrat pe modul „manual”, lucru ce înseamnă că miniștrii vor recurge la orice modalități pentru a adapta economia Federației Ruse la noile sancțiuni impuse de Occident.

Igor Sechin, CEO-ul gigantului petrolier de stat Rosneft și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, a criticat recent dobânzile ridicate ale băncii centrale, precum și presupusa sa eșuare în stabilirea unui sistem de plată transfrontalier care ar ajuta afacerile să funcționeze în cadrul actualului regim de sancțiuni. Tensiunile dintre vechiul gard al lui Putin, compus din foști agenți de securitate, și tehnocrații pe care i-a lăsat să conducă economia nu sunt noi. Faptul că acestea ies la iveală atunci când țara se află într-o permanentă stare de criză și se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 2024 adaugă o altă nuanță de incertitudine în ceea ce privește direcția politicii economice.

Economista rusă Alexandra Prokopenko a remarcat că Rusia a fost practic într-o stare de criză continuă timp de 15 ani. Impactul prăbușirii financiare globale din 2008 a fost urmat de căderea prețurilor mărfurilor în 2014-2015. Primele sancțiuni occidentale au lovit Rusia în 2014, după anexarea Crimeei. Apoi țara a suferit o grea lovitură în timpul pandemiei de Covid-19, înainte de a fi afectată de un alt val de sancțiuni severe după ce a invadat Ucraina în februarie 2022.

Nu este de mirare că economia țării a subperformat de-a lungul anilor. În 2008, PIB-ul per capita al țării era cu 11% mai mare decât în Polonia și cu 26% mai mare decât în Turcia, conform datelor Băncii Mondiale. În 2022, aceste cifre erau cu 35% și, respectiv, 32% mai mici.

În cei 24 de ani în care a fost cel mai puternic om din Rusia, Putin a menținut conducerea economică în mâinile tehnocraților raționali. A permis colegilor săi din serviciile de securitate să-și mărească influența și averea preluând cele mai mari companii din Rusia, dar profesioniștii precauți au rămas responsabili de politicile fiscale și monetare. Economistul Anton Siluanov este ministru al finanțelor din 2011. Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a fost numită în funcție în 2013 după o perioadă ca ministru al dezvoltării economice. Un alt tehnocrat considerat orientat spre liberalism este Herman Gref, care este CEO al Sberbank.

Putin anticipase aceste aspecte. La sfârșitul anului 2014, după anexarea Crimeei, le-a cerut miniștrilor să utilizeze măsuri ad hoc și improvizate pentru a face față oricărei crize care ar putea apărea. "Dacă este necesar, deși nu îmi place, trebuie să recurgeți la controlul manual", le-a spus el. În anii următori, totuși, a fost dispus să lase tehnocrații să continue să gestioneze conform principiilor pe care le urmăreau de multă vreme.

Modul manual de gestionare a crizelor revine acum cu putere. Și de fapt, este cel mai bine definit prin lipsa unui manual. Dacă principiile și orientările nu mai pot fi urmate, diviziunile la vârf pot doar să se intensifice în privința celor mai bune modalități de a face față sancțiunilor occidentale, costurilor bugetare ale războiului din Ucraina și necesității de a crește cheltuielile sociale pentru a preveni riscul supărării populare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel