Reuniunea Comitetului interministerial pe energie - a fost prezentată soluția de simplificare a decontării facturilor către furnizori
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dana Mihai
WhatsApp
Ciucă, anunț despre ridicarea restricțiile anti-Covid: Vorbesc cu Rafila / Foto: gov.ro
Ciucă, anunț despre ridicarea restricțiile anti-Covid: Vorbesc cu Rafila / Foto: gov.ro
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, marţi, la reuniunea Comitetului interministerial în domeniul energiei, pentru a analiza setul de măsuri care să contribuie la protejarea populaţiei şi a economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, context în care a fost prezentată soluţia de simplificare a procedurilor de decontare a facturilor către furnizori, care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în aceeaşi reuniune, la solicitarea participanţilor, pentru a identifica cele mai potrivite soluţii durabile, care să asigure sustenabilitatea măsurilor de protejare a consumatorilor casnici, dar şi a mediului de afaceri faţă de valurile de creştere a preţurilor, va continua procesul de colectare a propunerilor avansate de partenerii de dialog social şi de autorităţile responsabile, urmând ca săptămâna viitoare să fie reluate întâlnirile de discutare a soluţiilor.

Sursa citată precizează că, în cadrul primei părţi a întâlnirii, participanţii au prezentat propunerile înaintate de către membrii şi invitaţii permanenţi ai Comitetului, cu această ocazie fiind actualizate informaţiile cu privire la măsurile propuse şi aplicate de Guvern.

"În acest sens, Ministerul Muncii, împreună cu Ministerele Economiei şi Finanţelor, într-un efort comun au prezentat noul mecanism de decontare a facturilor pentru furnizori. În acest fel, furnizorii îşi vor putea ridica sumele decontate mult mai uşor, iar plăţile se vor putea face imediat. Ordinul urmează să fie publicat în această seară în Monitorul Oficial, iar acesta face parte din setul de măsuri sustenabile pus la punct de Guvernul României, set ce urmăreşte atât protejarea consumatorilor, cât şi sprijinirea furnizorilor de energie din România", se arată în comunicat.

VEZI ȘI:  Benzinăriile din Turcia au devenit cele mai recente victime ale presiunilor inflaţioniste

Conform comunicatului, în cea de-a doua parte a întâlnirii Comitetului interministerial în domeniul energiei, propunerile au fost dezbătute şi centralizate, urmând ca noi propuneri să fie primite în decursul zilelor următoare.

"După centralizarea acestora, propunerile vor fi trimise către ministerele de resort, pentru a fi analizate şi integrate în pachetul care va fi pus în aplicare. Toate aceste propuneri venite atât din partea membrilor şi invitaţilor Comitetului, cât şi din partea Guvernului României au ca ţel găsirea soluţiilor potrivite pe termen scurt şi pe termen lung pentru stabilizarea situaţiei energetice în România şi pentru dezvoltarea capacităţii de producţie a energiei pe teritoriul ţării", precizează sursa citată.

Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat ministrul Economiei, Florin Spătaru, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului şi preşedinte al Comitetului, George Agafiţei, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, secretarul general al Ministerului Muncii, Dragoş Bănescu, precum şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia - Miron Constantinescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel