Reuniunea Anuală a Bursierilor „Eugen Ionescu”, la BCU Carol I
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu 
WhatsApp
Vineri, 19 iulie 2024, Biblioteca Centrală Universitară a organizat, alături de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Reuniunea Anuală a Laureaților Bursei „Eugen Ionescu”, în Aula BCU.

„Din rândul participanților, au luat cuvântul personalități precum Sergiu Nistor, consilier al administrației prezidențiale, Traian Hristea, secretar de stat (MAE), Eric Poppe, reprezentant al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și Orientală, Excelența Sa Hassan Abouyoub, ambasador al Regatului Marocului în România și președinte al Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF), Mihnea Costoiu, rectorul Universității Naționale Politehnice din București, Mohamed Ketata, director regional AUF pentru Europa Centrală și Orientală și Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Evenimentul a reunit peste 120 de participanți din țări precum Albania, Algeria, Armenia, Benin, Belgia, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Canada, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Egipt, Elveția, Franța, Gabon, Georgia, Grecia, Guineea, Letonia, Liban, Madagascar, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Mali, Maroc, Mauritania, Republica Moldova, Polonia, Senegal, Serbia, Slovacia, Togo, Tunisia, Ungaria, Ucraina și Vietnam.”

Selectare pe criterii academice riguroase 

„Scopul acestui program este să permită cercetătorilor și doctoranzilor din țări francofone să beneficieze de stagii efectuate în instituțiile de învățământ superior românești, membre ale AUF, recunoscute pentru calitatea actului de învățământ și cercetare în diverse domenii. Temele de cercetare sunt stabilite în funcție de prioritățile universităților de origine și ale universităților gazdă, urmărindu-se facilitarea realizării unei cooperări durabile și pragmatice. Selectarea și evaluarea candidaților se realizează pe baza unor criterii academice riguroase, cu sprijinul AUF, care a acumulat o experiență bogată în acest domeniu. Programul „Eugen Ionescu” evidențiază amploarea angajamentului francofon al României, atât în plan regional, cât și internațional, demonstrând că transpunerea în practică a valorilor solidarității, aflate în inima Francofoniei, poate fi realizată cu succes prin formarea formatorilor ca element fundamental al dezvoltării durabile.

În încheiere, Ansamblul Folcloric BUCUR al studenților Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a asigurat un moment de dansuri și cântece tradiționale culese din tezaurul folclorului românesc, ridicând la dans toți participanții.”

Mireille Rădoi: „Sunteți ambasadorii excelenței academice și științifice!”

Doresc să exprim mulțumirile mele cele mai sincere organizatorilor pentru devotamentul și angajamentul lor în promovarea francofoniei științifice. Munca voastră asiduă și viziunea voastră luminată permit reunirea aici, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a celor mai strălucite și promițătoare minți din comunitatea noastră academică francofonă. Astăzi, sărbătorim 120 de laureați excepționali, laureații „Eugen Ionescu”, care au demonstrat, prin perseverența și eforturile lor comune, o capacitate remarcabilă de a dezvolta și îmbogăți francofonia științifică. Reușita voastră este nu numai o mărturie a talentului vostru individual, ci și a forței și vitalității comunității noastre francofone. Sunteți ambasadorii excelenței academice și științifice, și vă felicit călduros pentru această realizare. Francofonia este mai mult decât o simplă comunitate lingvistică. Este o alianță de culturi, o celebrare a diversității și o platformă pentru inovație și colaborare. În calitate de gazdă și susținător permanent al acestei inițiative, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” este mândră să joace un rol central în această misiune. Ne angajăm să continuăm să oferim un spațiu de dialog, cercetare și schimb pentru toți actorii francofoniei științifice, a declarat Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, într-un comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel