Data publicării:

”Returnarea Crimeii”, o ”obligație” pentru Rusia, susține insistent Erdogan

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele Turciei, Recep Erdogan, susține ”returnarea” peninsulei Crimeea către Ucraina, la un deceniu de când a fost anexată de Rusia.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a declarat miercuri că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ar trebui să fie ”returnată” Ucrainei, o poziție pe care Ankara a susținut-o de la începutul conflictului, potrivit EFE și Unian.

”Anexarea Crimeii, împotriva căreia Turcia s-a pronunțat de la început și pe care nu a recunoscut-o niciodată, a adâncit și mai mult durerea populației turcofone din peninsulă, tătarii din Crimeea”, a declarat Erdogan într-un mesaj video transmis în cadrul celui de-al 4-lea congres al liderilor Platformei tătare din Crimeea, care are loc miercuri la Kiev.

”Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei este de neclintit. Returnarea Crimeii Ucrainei este o obligație în temeiul dreptului internațional”, a insistat Erdogan.

Citește și: Rezistența ucraineană din Crimeea susține că podul Kerci „își trăiește ultimele zile”. Imaginile care arată că structura se deteriorează / foto în articol

Deportarea tătarilor din Crimeea, evocată de Erdogan

De altfel, în discursul său, președintele turc a evocat deportarea tătarilor din Crimeea din ordinul dictatorului Iosif Stalin, de la care s-au împlinit 80 de ani în luna mai.

Aproximativ 190.000 de tătari, întreaga populație turcofonă din peninsula Crimeea, tradițional musulmană, au fost deportați în Asia Centrală în anul 1944 și nu s-au putut întoarce decât după obținerea independenței de către Ucraina în 1991.

După anexarea Crimeii de către Rusia, în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internațională, mulți tătari au plecat din nou în exil, susținând că sunt intimidați și persecutați de Moscova.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2023, Ankara a pledat pentru o soluție negociată la conflict, insistând că aceasta trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, care să includă și Crimeea, informează Agerpres.

Pe de altă parte, Turcia menține relații amiabile cu Moscova și nu a aderat la sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană, amintește EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel