Retrageri masive ale rușilor din regiunea Herson. Hărțile Ministerului Apărării de la Kremlin prezintă o contraofensivă fulger a ucrainenilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Hărțile Ministerului Apărării din Rusia arată retrageri rapide în regiunea cheie Herson, pe fondul contraofensivei armatei ucrainene.

Forțele ruse care ocupă regiunea Herson, din sudul Ucrainei, a Mării Negre, au suferit pierderi teritoriale serioase în ultimele zile, arată hărțile publicate de Ministerul Apărării de la Moscova.

Briefing-ul zilnic video al ministerului nu a menționat nicio retragere, dar hărțile incluse au arătat că forțele ruse nu mai dețin controlul asupra satului Dudchany de pe malul de vest al râului Nipru, unde forțele ucrainene au făcut eforturi pentru a revendica teritoriul capturat la începutul ofensivei Moscovei.

În regiunea de nord-est Harkov, hărțile ministerului apărării au arătat că forțele ruse au părăsit poziții pe malul de vest al râului Oskil. Se pare că ei s-au retras la aproximativ 20 km (12,4 mile) spre est, până la granița provinciei Luhansk, după o contraofensivă a armatei Kievului în această lună.

Zelenski a confirmat o contraofensivă puternică a armatei Kievului

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că armata ucraineană a făcut progrese majore și rapide împotriva forțelor ruse și a eliberat de ocupație zeci de orașe din sudul și estul țării.

„Armata ucraineană avansează într-un mod destul de rapid și puternic în sudul țării în contextul actualei operațiuni de apărare”, a spus Zelensky.

El a adăugat că „zeci de localități au fost eliberate. Acestea sunt în regiunile Herson, Harkiv, Lugansk și Donețk, toate împreună”.

Armata ucraineană a susținut într-o declarație de marți mai devreme că forțele ruse din Herson sunt „demoralizate” și că se retrag, distrugând depozitele de muniții și podurile în urma lor.

„Toate acestea pentru a încetini ofensiva trupelor noastre”, a spus ministerul apărării din Ucraina.

Viceministrul de Interne al Ucrainei, Yevhen Enin, a declarat marți că forțele ucrainene au recucerit 50 de orașe și sate din Herson, fără a preciza când, scrie Al Jazeera.

Ruşii dezinformează la nivel înalt. Comandant pro-rus din Lugansk: Noi luptăm cu trupe NATO

"Noi nu suntem militari, așa că explică-ne. Aceasta nu este deloc o critică. Explică-ne doar să înțelegem. De ce avansăm metru cu metru, când ei (ucrainenii) avansează sat cu sat? De ce merg lucrurile mai bine pentru ei acum? Cu ce are legătură și când se va schimba situația?”, îl întreabă prezentatoarea Olga Skabeeva pe Andrei Marociko în emisiunea ei de la postul Rossiya-1, conform Adevărul. 

"Haideți să ținem cont de faptul că nu lucrăm împotriva unor trupe ucrainene. Luptăm cu trupe NATO. Ele au resurse enorme! În momentul de față resursele lor sunt superioare alor noastre”, răspunde comandantul separatist.

Informaţia este, însă, una falsă, pentru că trupele NATO nu sunt implicate în războiul din Ucraina (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel