Retragerea Marii Britanii din UE, "catastrofă" pentru britanici. Regretă decizia
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 26 oct, 20:46
WhatsApp
Boris Johnson
Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană este o „catastrofă”, susține comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton.

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) este o „catastrofă" pentru cetăţenii britanici, care acum regretă decizia, afirmă comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat postului BFMTV.

„Este o catastrofă economică, experţii spun acest lucru, este grav şi oamenii regretă. Urmăriţi ce se întâmplă cu aprovizionarea magazinelor, urmăriţi situaţia de la staţiile de carburanţi, ce se întâmplă cu lipsa de personal medical, cu lipsa de şoferi de camioane, problemele din sectorul construcţiilor. Este un dezastru ce se întâmplă în prezent", a afirmat Thierry Breton.

„Britanicii pot visa că vor avea din nou prosperitate, dar acum vor să revină, deoarece nu mai au personal medical, nu mai au şoferi de camioane", a subliniat comisarul UE pentru Piaţa Internă, notează Mediafax.

Recent, Guvernul Boris Johnson a fost nevoit să mobilizeze armata pentru a alimenta staţiile de carburanţi din Marea Britanie, în contextul unei crize cauzate de lipsa şoferilor de autocisterne.

G Ad:

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii. În acest context, Guvernul de la Londra ar vrea modificarea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, idee respinsă de liderii de la Bruxelles.

Boris Johnson, discuţie la telefon cu Putin: Rămân dificultăţi importante

Premierul britanic Boris Johnson l-a asigurat luni pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că relaţiile dintre ţările lor, foarte degradate, nu sunt la nivelul dorit de Londra şi a cerut Rusiei să depună mai multe eforturi pentru climat înainte de COP26, potrivit Downing Street, notează AFP. 

„Prim-ministrul a fost clar asupra faptului că relaţia actuală dintre Marea Birtanie şi Rusia nu este cea pe care o dorim', a indicat un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson după prima lor discuţie din mai 2020.

„Rămân dificultăţi importante', a adăugat el, referindu-se la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic şi problema Ucrainei.

„În pofida problemelor cunoscute, ar fi util ca Moscova şi Londra să coopereze pe anumite teme', a indicat Kremlinul la rândul său într-un comunicat.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro