![Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik](https://media.dcnews.ro/image/202308/w670/castraveti-in-otet-pentru-iarna--reteta-simpla_47899400.jpg)
Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:
2 kg de castraveți proaspeți, mici și crocanți
1 legătură mare de mărar (cu tulpini, dar și cu flori)
1 căpățână de usturoi
1 lingură de boabe de piper
2-3 frunze de dafin
Sare grunjoasă pentru murături, respectiv aproximativ 50 grame de sare la 1 litru de apă
1-2 ardei iuți (opțional)
1 rădăcină de hrean (opțional)
Mod de preparare:
Pregătirea castraveților: Spală bine castraveții și taie capetele acestora. Îi poți tăia în jumătate, pe lungime, dacă sunt foarte mari.
Pregătirea saramurii: Într-o oală mare, fierbe apa împreună cu sarea. Proporția este următoarea, respectiv aproximativ 50 de grame de sare la 1 litru de apă. Amestecă bine până se dizolvă sarea. Acum, lasă saramura să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Pregătirea borcanului: Spală bine un borcan mare sau un recipient, de preferabil, de sticlă (aproximativ 3 litri). Așază pe fundul borcanului o parte din mărar, câțiva căței de usturoi curățați și tăiați în jumătate. De asemenea, pune și câteva boabe de piper, 1-2 frunze de dafin. Opțional, poți să pui și câteva fâșii de hrean și ardei iute.
Aranjarea castraveților:
Așază castraveții în poziție verticală în borcan, într-un mod cât mai compact posibil. Apoi, pune restul de mărar, usturoi, piper, foi de dafin și, dacă dorești și ardei iute și hrean, între și deasupra castraveților.
Turnarea saramurii: Toarnă saramura răcită peste castraveți, dar asigură-te de faptul că aceștia sunt complet acoperiți de lichid. În cazul în care saramura nu este suficientă, mai poți face o cantitate suplimentară. Atenție la proporția de sare, fapt extrem de important!
Fermentarea:
Acoperă borcanul cu un capac, dar nu îl închide ermetic. Lasă să circule aerul. Borcanul să rămână la temperatura camerei pentru o perioadă de 3-5 zile, în funcție de temperatură, până când castraveții capătă o culoare spre maro. Zilnic trebuie să verifici borcanul și să îndepărtezi spuma care se formează la suprafață.
Depozitarea: După ce castraveții au fermentat suficient și au ajuns la gustul dorit, acum poți închide ermetic borcanul. Îl poți păstra în frigider ori într-un loc răcoros și întunecat.
Aceasta este o rețetă simplă și tradițională, însă foarte gustoasă. Castraveții vor fi crocanți și aromați, servindu-se alături alte feluri de mâncare. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Regele Păstrăvului din Ardeal a dat din nou lovitura. Pescarul Vasile Ilea a prins alți doi păstrăvi uriași / foto în articol
- Problema din umbra controversei e-TVA. Gabriel Biriș: Nu putem aduce nepalezi sau filipinezi. Omoară încrederea cetățenilor
- Evaluarea Națională 2024. Cum au fost subiectele la Limba Română. Prof. Gheorghița Badea, analiză: "Noi ne aşteptam"
- Adrian Zuckerman, despre numirea lui Mark Rutte la șefia NATO: O rușine a lumii. Acest lucru a costat România miliarde de euro!
- Lună Nouă în Rac pe 6 iulie. Cele trei zodii avantajate de eveniment astrologic special! - Video
- PNL face jocul USR, riscând votul la parlamentare. Ciolacu poate întoarce masa
- Motivul pentru care SUA au cerut României să doneze un sistem Patriot către Ucraina. Adrian Zuckerman arată "greșeala": Cum este posibil? O nebunie
- După e-Factura, e-TVA. Gabriel Biriş, totul despre sistemul care a revoltat mediul economic - Video
- Vremea azi, 1 iulie. Oana Păduraru, meteorolog ANM: "Temperaturi de până la 37 de grade, la noapte vijelii și grindină". Zonele vizate
- Elena Lasconi, primele declarații după consultările cu premierul Marcel Ciolacu: Acest dialog nu îşi avea rostul