Rețetă tradițională castraveți de vară în saramură. Trucul bunicii care le dă un gust aparte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Vă propunem o rețetă tradițională pentru castraveți de vară murați în saramură, așa cum ar fi făcut-o bunica.

Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:

2 kg de castraveți proaspeți, mici și crocanți

1 legătură mare de mărar (cu tulpini, dar și cu flori)

1 căpățână de usturoi

1 lingură de boabe de piper

2-3 frunze de dafin

Sare grunjoasă pentru murături, respectiv aproximativ 50 grame de sare la 1 litru de apă

1-2 ardei iuți (opțional)

1 rădăcină de hrean (opțional)

Mod de preparare:

Pregătirea castraveților: Spală bine castraveții și taie capetele acestora. Îi poți tăia în jumătate, pe lungime, dacă sunt foarte mari.

Pregătirea saramurii: Într-o oală mare, fierbe apa împreună cu sarea. Proporția este următoarea, respectiv aproximativ 50 de grame de sare la 1 litru de apă. Amestecă bine până se dizolvă sarea. Acum, lasă saramura să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Pregătirea borcanului: Spală bine un borcan mare sau un recipient, de preferabil, de sticlă (aproximativ 3 litri). Așază pe fundul borcanului o parte din mărar, câțiva căței de usturoi curățați și tăiați în jumătate. De asemenea, pune și câteva boabe de piper, 1-2 frunze de dafin. Opțional, poți să pui și câteva fâșii de hrean și ardei iute.

Aranjarea castraveților:

Așază castraveții în poziție verticală în borcan, într-un mod cât mai compact posibil. Apoi, pune restul de mărar, usturoi, piper, foi de dafin și, dacă dorești și ardei iute și hrean, între și deasupra castraveților.

Turnarea saramurii: Toarnă saramura răcită peste castraveți, dar asigură-te de faptul că aceștia sunt complet acoperiți de lichid. În cazul în care saramura nu este suficientă, mai poți face o cantitate suplimentară. Atenție la proporția de sare, fapt extrem de important! 

Fermentarea:

Acoperă borcanul cu un capac, dar nu îl închide ermetic. Lasă să circule aerul. Borcanul să rămână la temperatura camerei pentru o perioadă de 3-5 zile, în funcție de temperatură, până când castraveții capătă o culoare spre maro. Zilnic trebuie să verifici borcanul și să îndepărtezi spuma care se formează la suprafață.

Depozitarea: După ce castraveții au fermentat suficient și au ajuns la gustul dorit, acum poți închide ermetic borcanul. Îl poți păstra în frigider ori într-un loc răcoros și întunecat.

Aceasta este o rețetă simplă și tradițională, însă foarte gustoasă. Castraveții vor fi crocanți și aromați, servindu-se alături alte feluri de mâncare. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel