Rețetă simplă și delicioasă. Orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit o rețetă de orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui.

Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, a pregătit o rețetă de orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui.

Ingrediente pentru Rețeta de orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui:

Pentru preparare orez cu lapte:

200 gr orez cu bob rotund

1 l lapte

1/2 linguriță sare

150 gr zahăr

esența preferată

Pentru dulceața de gutui:

1 kg gutui curățate și tocate cuburi

1 kg zahăr

200 ml apăzeama de la o lămâie

scorțișoară, opțional

Mod de preparare pentru Rețeta de orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui

Preparare orez cu lapte

Înainte de a prepara orezul cu lapte, Vlăduț ne oferă câteva sfaturi importante și anume:

- trebuie să alegem un orez cu bob rotund pentru a se hidrata frumos în timpul tratamentului termic;

- nu trebuie să mai fierbem orezul mai întâi în puțină apă, pentru a înflori, cum eram obișnuiți, ci fierbem orezul direct în lapte pentru a nu-i diminua gustul.

Orezul care se găsește acum pe piețe fierbe mult mai rapid și se hidratează mai mult decât orezul pe care îl știam odată și care necesita apă pentru a înflori.

Așadar, spălăm bine orezul, îl scurgem și îl punem la fiert direct în lapte. Adăugăm și sarea și lăsăm orezul cu lapte să fiarbă la foc mic până absoarbe tot laptele. Spre final, adăugăm zahărul și esența dorită. Amestecăm ușor după adăugarea zahărului și mai lăsăm orezul cu lapte să fiarbă 5-6 minute, după care stingem focul, acoperim vasul cu orez și îl lăsăm așa 10 minute, timp în care bobul de orez se mai hidratează puțin.

Porționăm deliciosul orez cu lapte în cupe, sau în boluri.

Preparare dulceață de gutui

Începem prin a prepara siropul pentru dulceață prin fierberea zahărului cu apă și zeama de la 1/2 lămâie.

Între timp, pregătim gutuile.

Spălăm bine gutuile, le curățăm de coajă, le tăiem în sferturi și le îndepărtăm cotoarele.

Nu aruncăm cotoarele și nici coaja, preparăm cu ele o minunată Peltea de gutui.

Tăiem gutuile în cuburi aproximativ egale și le stropim cu zeamă de lămâie.

Le adăugăm în sirop când acesta trece testului picăturii pe farfuria rece.

Fierbem dulceața de gutui la foc mic spre mediu aproximativ 30 de minute, nu mai mult

Apoi servim deliciosul orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui și, opțional, presărat cu scorțișoară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel