Baba cu rom este un desert de sărbătoare pe care îl poți pregăti și acasă, urmând pașii ilustrați în această rețetă și oferind invitaților tăi o adevărată delicatesă.
Pentru Baba: 125 g de făină, 50 g de unt, 2 ouă întregi (mari),1 gălbenuș,15 g lapte, 15 g zahăr,15 g drojdie de bere, puțină sare.
Pentru sirop: 500 g de apă, 250 g zahăr, 250 g rom, 1 lămâie.
Baba cu rom sunt cele mai cunoscute deserturi ale tradiției napolitane, chiar dacă în realitate originile lor sunt departe de Napoli, de fapt, regele Poloniei Stanislao Leszcynsky, în exil în Lorena, a vrut să adauge siropul de rom la un desertul tipic a zonei. Astfel s-au născut Baba: numele derivă din pasiunea regelui pentru figura lui Ali Baba. Se pare că acest desert a ajuns mai apoi la Napoli cu ajutorul bucătarilor francezi, potrivit Cucchiaio.
MOD DE PREPARARE
1. Începeți să pregătiți Baba cu rom amestecând făina cu drojdia în mixer sau manual. Adăugați laptele, ouăle și gălbenușul. Amestecați până se omogenizează evitând formarea cocoloașelor.
Adăugați zahărul și amestecați. La final se adauga sarea si untul, înmuiate la temperatura camerei. Aluatul trebuie să fie moale, aproape lichid.
2. Aluatul se toarnă în forme rotunde, asemănătoare celor de brioșe, umplând până la aproximativ 1 cm de margine. Se lasă să crească aproximativ 30 de minute la temperatura de 30°. Aluatul trebuie să iasă din forme, formând o mică cupolă.
3. Coaceți la 180° într-un cuptor preîncălzit cu ventilator pentru aproximativ 13 minute. Baba sunt gata atunci când ies ușor din forme.
4. În timp ce Baba se răcesc, pregătiți siropul: într-o cratiță, încălziți apa, zahărul și coaja de lămâie. Se aduce la fierbere, apoi se filtrează. Adăugați romul. Transferați siropul într-un castron și, când este încă fierbinte, scufundați Baba complet pentru câteva clipe. Se scurge pe un gratar pentru tort.
5. Dacă doriți, puteți unge Baba cu o dulceață la alegere, pentru a le face strălucitoare sau cu glazură, după preferințe. Se lasa la frigider aproximativ 1 oră înainte de a le servi pentru a le savura la maxim.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Orașul din România unde nu există ambuteiaje. Titi Aur: De ce se circulă extraordinar, în ciuda faptului că e foarte aglomerat / video
- Aderarea completă a României la Schengen. Comisarul European pentru Afaceri Interne, anunț important. Când ar putea fi eliminate și controalele la frontierele terestre
- Ce sunt tahionii, particulele "suspecte" care au invadat Universul
- "Sunt distrusă psihic". Ilona și Ristei, cădere nervoasă: "Este un fel de Sandu Ciorbă, ȋn chineză!"
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- Proiectul Ministerului de Interne care vizează îmbunătățirea și modernizarea sistemului. Bogdan Despescu, explicații / video
- Avocatul Poporului vrea să le facă dreptate „copiilor pandemiei” care au pierdut doi ani de școală
- USR, proiect de lege privind trimiterea pacienților de la stat la privat. Rafila, reacție
- Previziunea lui Ciuvică privind alegerile pentru Primăria Capitalei: Ia peste 40% / video
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu