Rețeta Rum Baba, prăjitura însiropată cu rom. Rețeta originală din Napoli
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Paneangeli
Sursa Foto YouTube Paneangeli
Babà al rum, sau babbà, sunt dulciuri tradiționale italienești din zona Napoli. Sunt niște dulciuri moi, însiropate, asemănătoare savarinei.

Baba cu rom este un desert de sărbătoare pe care îl poți pregăti și acasă, urmând pașii ilustrați în această rețetă și oferind invitaților tăi o adevărată delicatesă.

Pentru Baba: 125 g de făină, 50 g de unt, 2 ouă întregi (mari),1 gălbenuș,15 g lapte, 15 g zahăr,15 g drojdie de bere, puțină sare.

Pentru sirop: 500 g de apă, 250 g zahăr, 250 g rom, 1 lămâie.

Baba cu rom sunt cele mai cunoscute deserturi ale tradiției napolitane, chiar dacă în realitate originile lor sunt departe de Napoli, de fapt, regele Poloniei Stanislao Leszcynsky, în exil în Lorena, a vrut să adauge siropul de rom la un desertul tipic a zonei. Astfel s-au născut Baba: numele derivă din pasiunea regelui pentru figura lui Ali Baba. Se pare că  acest desert a ajuns mai apoi la Napoli cu ajutorul bucătarilor francezi, potrivit Cucchiaio.

MOD DE PREPARARE

1. Începeți să pregătiți Baba cu rom amestecând făina cu drojdia în mixer sau manual. Adăugați laptele, ouăle și gălbenușul. Amestecați până se omogenizează evitând formarea cocoloașelor.
Adăugați zahărul și amestecați. La final se adauga sarea si untul, înmuiate la temperatura camerei. Aluatul trebuie să fie moale, aproape lichid.

2. Aluatul se toarnă în forme rotunde, asemănătoare celor de brioșe, umplând până la aproximativ 1 cm de margine. Se lasă să crească aproximativ 30 de minute la temperatura de 30°. Aluatul trebuie să iasă din forme, formând o mică cupolă.

3. Coaceți la 180° într-un cuptor preîncălzit cu ventilator pentru aproximativ 13 minute. Baba sunt gata atunci când ies ușor din forme. 

4. În timp ce Baba se răcesc, pregătiți siropul: într-o cratiță, încălziți apa, zahărul și coaja de lămâie. Se aduce la fierbere, apoi se filtrează. Adăugați romul. Transferați siropul într-un castron și, când este încă fierbinte, scufundați Baba complet pentru câteva clipe. Se scurge pe un gratar pentru tort.

5. Dacă doriți, puteți unge Baba cu o dulceață la alegere, pentru a le face strălucitoare sau cu glazură, după preferințe. Se lasa la frigider aproximativ 1 oră înainte de a le servi pentru a le savura la maxim.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel