Ingrediente
2 kg epinefel proaspăt (tăiat file)
4 cepe - tăiate mărunt
4 cepe (pentru sosul de ceapă)
6 căţei de usturoi
5 lămâi (sau 250 g de suc de lămâie)
450 g de ulei de măsline
50 g piper negru boabe
sare grunjoasă
o legătură de pătrunjel
Cum se prepară
Peştele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5 - 6 cm, fără a îndepărta pielea. Se spală fileurile şi se aşeză într-o strecurătoare vreme de câteva minute. Apoi acestea se sărează cu sare grunjoasă. Se lasă la odihnit vreme de 3 - 4 ore. Este indicat ca peştele să fie astfel preparat din ziua precedentă. În acest caz, păstrăm peştele în frigider (în strecurătoare), aşezând un vas dedesubt în care să se scurgă lichidul, potrivit crestinortodox.ro.
Sucul de ceapă - Se curăţa 4 cepe şi se taie în bucăţi mari. Se adaugă într-un vas cu apă şi se fierb aproximativ o oră. După răcire, conţinutul se mixează folosind blenderul (sau se zdrobeşte cu furculiţa). Acesta este sucul de ceapă.
Se aşază fileurile într-o tigaie încăpătoare astfel încât fundul acesteia să fie complet acoperit. Apoi se aşază tigaia, recomandabil, pe plita încinsă, dacă nu, pe foc. După ce se așază peştele în tigaie, se adaugă deasupra sucul de ceapă, care trebuie să fie rece, şi apoi se adaugă apă rece până când peştele este complet acoperit (dar nu foarte multă, deoarece sosul nu va dobândi grosimea cuvenită).
După ce începe să fiarbă, se adaugă ceapa tăiată mărunt, usturoiul (întreg) şi uleiul de măsline. Adăugaţi boabe de piper şi lăsaţi peştele să fiarbă la temperatură înaltă aproximativ o oră. Când sosul scade, se micşorează temperatura, scuturând frecvent tigaia, pentru ca peştele să nu se lipească. Cu aproximativ 30 de secunde înainte de a opri focul se adaugă sucul de lămâie. Apoi, se adaugă piperul boabe şi pătrunjelul. Se acoperă tigaia cu capacul şi se lasă astfel vreme de 30 de minute.
Folosind o lingură plată, se aşază mai întâi peştele pe platou sau în farfurii, iar sosul se adaugă deasupra. Se serveşte cald, deoarece atunci când se răceşte sosul se întăreşte.
Vezi și: Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 6 august 2021: Schimbarea la Faţă a Domnului - CRUCE ROȘIE
Schimbarea la Faţă a Domnului, 6 august. Rugăciune pentru împlinirea dorinţelor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Marte în Berbec, din 30 aprilie. Ce aduce în viețile noastre. Patru zodii sunt primele afectate
- Lovitură de teatru la CCR: documente ANAF, declarate neconstituționale în procesele penale
- Doi mari actori români au scris istorie împreună, dar s-au urât în viața reală. De ce nu și-au vorbit timp de 32 de ani
- Probleme pentru doi concurenți, la Te cunosc de undeva: "M-am trezit cu genunchiul umflat"
- DNA, primele acuzații oficiale după perchezițiile la Complexul Energetic Oltenia (CEO). Cine este directorul reținut. Acuzațiile procurorilor
- Dispare obiceiul de a consuma vin? Ce afectează vânzarea popularei băuturi
- 10 lucruri pe care nu le știai despre primarul USR Dominic Fritz
- "Să aprindem grătarele". Ce spune Mihaela Bilic despre mici, cel mai popular aliment printre români
- BANCUL ZILEI: Lucruri dificil de realizat
- Prof. univ. dr. Mircea Duțu, semnal de alarmă asupra reformării profesiei juridice: Robotul a participat la admiterea în magistratură și a trecut cu brio / video