Rețetă delicioasă: porc la cuptor. Ingredientul secret care vă scoate preparatul din anonimat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
rețetă porc
rețetă porc
Pilotul Cezar Osiceanu, pasionat de bucătărie, vă prezintă astăzi o rețetă delicioasă, vedeta din farfurie fiind carnea de porc.

„Afară numai iarnă nu pare a fi și poate așa vom înțelege mai bine efectele modificărilor climatice cauzate de poluare. Plouă și e totul umed și urât de parcă ar fi o imagine bacoviană sadea și noi trebuie să pregătim ceva bun, frumos și mai ales gustos, deci să lăsam inspirația să ne lumineze calea spre gurmanzii noștri mari și mici. Vom apela la eternul prieten al nostru, deja de secole, beatificatul porc Ghiță. Mulți prieteni mă întreabă de ce românii au dezvoltat așa o pasiune culinară preponderență asupra porcului. În umila mea opinie, porcul a fost unul dintre secretele supraviețuirii românilor în perioada istorică în care Țările Române, Muntenia și Moldova erau prinse în cleștele turco-tătărăsc. Cum atât turcii, cât și tătarii jefuiau sau cereau tribut constând în animale vii, iar din cauza faptului că tuturor, musulmani fiind, porcul le era interzis, românilor nu le rămânea decât să îi mulțumească lui Dumnezeu că aveau astfel ce mânca.

În plus porcul era ușor de crescut, atât închis în bătătură, cât și în turme mari, iar de la el românul folosea totul. Opincile din piele de porc, periile din păr de porc, carnea sub diverse forme păstrată și preparată, toate l-au făcut faimos pe Ghiță al nostr,u așa încât haideți să îi aducem un omagiu și noi.

Avem nevoie de:

1. O pulpă de porc

2. Un antricot de porc

3. O căpățână de usturoi 

4. Ardei iuți murați

5. Câteva roșii cherry 

6. Mirodenii: curry, busuioc, piper, boia, rozmarin, cuișoare, mărar proaspăt și tocat, merișoare uscate

7. Un pahar de rom din floare de trestie de zahăr.

Știm cu toții că antricotul de porc este preferat a fi pregătit la cuptor fiind alegerea multora care evită grăsimea existentă pe o pulpă tot de porc. Pe de altă parte, pulpa de porc, prin pregătirea ei la cuptor, tocmai datorită acestei grăsimi evită tendința de a îi deveni uscată carnea, precum în cazul antricotului.

Așa că vom îmbina, de data aceasta, calitățile celor două în tava noastră cu speranța unei savuroase realizări. Așezăm în tavă cele două bucăți, adăugăm apă, acoperim cu staniol tava și o băgăm la cuptor, având grijă să întoarcem, din când în când, cele două bucăți. Când carnea este ușor pătrunsă de o scobitoare, introducem în ea căței de usturoi, folosind un vârf de cuțit, alți căței îi punem în tavă, presăram peste carne din belșug mirodeniile (mai puțin mărarul), punem roșiile și turnăm romul, după care înapoi cu tava la cuptor, la foc mediu, fără însă a o mai acoperi cu ceva.

După circa 10 minute, adăugăm și ardeii iuți murați și merișoarele și mai lăsăm tava în cuptor pentru alte 10 minute. Acum e gata de servit și totul miroase superb, culorile calde și pastelate ne încântă ochiul, cât despre gust ce să vă spun? Mai bine îmi spuneți voi! Merge să punem pe farfurii mari și spațioase câte o felie din fiecare și peste un piure de cartofi cu trufe, câte o lingură din sosul deosebit din tavă. Ca să fie totul perfect, alăturăm și o salată de varză murată cu obrăjori de boia și niște mărar proaspăt și tocat mărunt. Deci poftă bună!”, vă transmite pilotul Cezar Osiceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel