Urzica este o plantă accesibilă tuturor cu un lung istoric în medicina tradițională, folosită în special pentru ameliorarea durerilor articulare sau pentru eliminarea excesului de apă. În bucătărie este folosită sub formă de ceai sau suc, consumată sub formă de piure sau adăugată în ciorbe sau în orez.
Când vine vorba de culesul urzicilor, este foarte important să le alegi pe cele potrivite. Cea mai bună perioadă pentru recoltarea urzicilor este primăvara, când plantele au aproximativ 30 de centimetri și încă nu au înflorit. De regulă, frunzele tinere sunt fragede și gustoase, spre deosebire de cele bătrâne, care sunt mai tari și amărui.
Atunci când culegi urzici, este foarte important să porți mănuși ca să nu te înțepi. Poți recunoaște urzicile comestibile după frunzele cu margini zimțate, acoperite cu puf. Urzicile trebuie să fie verzi, proaspete, cu frunze ferme.
Dulceața de urzici
Ingrediente: Pentru a prepara dulceața de urzici vor fi necesare: 2 kg de urzici, 400 g zahăr, suc de la o lămâie și apă.
Mod de preparare: Curățați urzica alegând cele mai fragede urzici. Spălați-le apoi cu o cantitate de apă abundentă pentru a fi siguri că ați eliminat orice urmă de pământ sau alte impurități, potrivit unei rețete propuse de Salsatila.
Puneți o ală cu apă la fiert. Atunci când apa clocotește, adăugați urzicile spălate și lăsați-le să fiarbă pentru 2 minute. După ce ați scos urzicile din apa clocotită și le-ați scurs bine, puneți-le imediat într-un vas cu apă cu gheață pentru a păstra culoare verde. După ce s-au răcit complet, se scot urzicile, se scurs și se toacă mărunt (puteți folosi și un blender pentru a ajunge la consistența unui piure).
Se filtrează 1 litru din apa în care ați fiert urzicile și se pună din nou la foc împreună cu zahărul, zeama de lămâie și urzicile. Se fierbe până când ajunge la consistența potrivită. Se toarnă în borcane perfect sterilizate, se sigilează ermetic și se răstoarnă borcanele cu susul în jos.
Păstrați-le într-un loc răcoros și întunecat numai după ce s-au răcit complet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 25 aprilie, 2024. Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"
- Chirieac, după Ciolacu a reamintit că nu a pierdut alegeri de când conduce PSD: Singurele care contează sunt prezidențialele
- Weekendul în care cei tupeiști vor câștiga: Vor primi oportunități și nu le va păsa de gura lumii
- Cei mai mari adversari ai PSD-PNL au fost ei înșiși. Prof. Teodorescu: Doar succesul le va astupa asperitățile