Ştii ce este, de fapt, plachia? E un fel de mâncare preparat din pește, evident, cu multă ceapă şi mult ulei, în cuptor. În unele zone se prepară şi plachie din păsat sau orez, în care se adaugă din belşug ceapă, ulei, bulion şi roşii.
Pentru această reţetă de plachie de peşte poţi folosi crap, macrou sau merluciu, scrie BZI.
Ingrediente plachie de pește
- 2 kg crap
- 1.5 kg ceapă
- 270 ml ulei
- 100 ml vin
- 170 g pastă de tomate
- 1 usturoi
- 5-6 roșii
- 2 buc. ardei gras roşu
- cimbru
- boia
- pătrunjel proaspăt
- piper
- sare
Mod de preparare
Prima dată se curăţă peştele de solzi şi se eviscerează. Apoi se spală bine, în mai multe ape. Se porţionează, se potriveşte de piper, sare şi mirodenii şi se lasă deoparte.
Ceapă se curăță, se taie julienne şi se căleşte uşor. Roşiile şi ardeii se spală. Se curăţă apoi şi se taie în felii. Se pun peste ceapa călită (se păstrează câteva felii de roşii). Se adaugă puţină apă şi se lasă la rumenit. După câteva minute se toarnă pasta de tomate, dizolvată cu puţină apă în prealabil, și se adaugă și usturoiul curăţat şi tăiat cât mai mărunt. Se amestecă uşor în tigaie şi se lasă aşa, la fiert, în jur de 20 de minute. Înainte de a lua de pe foc, se potriveşte de piper şi sare.
Urmează pregătirea pentru a da în cuptor. Mai întâi se unge cu ulei o tavă. Apoi se pune peştele în ea. Pe fiecare bucată de peşte se pune câte o felie de roşie, din cele păstrate la început. Peste toate se toarnă sosul de legume din tigaie. Tava se bagă în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru circa 20 de minute.
Această reţetă de plachie de peşte se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat şi, bineînţeles, cu mămăliguță.
Sursă: BZI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- De ce militarii și oamenii cu handicap nu au primit „pensia” înainte de Paște 2024. Unde s-a produs confuzia
- "Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”. Designerul Giulia Rossignoli dă cărțile pe față: E total invers
- Motivul pentru care o tânără a refuzat să mai plătească la casele self-pay din supermarket / video
- Adio, mașini în București? Ce spune Nicușor Dan
- BANCUL ZILEI: Rețeta ciorbei de burtă
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Ieșirea din scenă a lui Klaus Iohannis: pas cu pas, spre scenariul lansat în DCNews în decembrie 2023
- Riscurile la care ne expunem când facem cumpărături de pe Shein și Temu
- Friptură de miel, ideală de Paște 2024. Rețeta secretă a pilotului Osiceanu. Invitații tăi vor fi încântați
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Andreea și Cătălin Munteanu, instructorii care au pus țara pe podiumul mondial, la Părinți Prezenți
- Politicienii, afaceriștii și doctorii, la înghesuială cu alți deținuți în penitenciar. Șef Arest Central: Este ca la medic
- 1 Mai înainte de Paști, teroarea românilor. După cozi la mici urmează cozi la spovedanie