Data publicării:
Rețeta de mâncare de praz a pilotului Cezar Osiceanu / foto
Pilotul Cezar Osiceanu a prezentat o rețetă de mâncare de praz.
Prazul este o legumă bogată în vitamine, minerale și fibre, un aliment sănătos care are numeroase beneficii pentru sănătate. Îți prezentăm o rețetă pe care o poți încerca!
„Astăzi, doar când auzim cuvântul sau vedem leguma denumită popular „praz" că imediat îl vom și asocia cu oltenii, iar cum ne apropiem rapid de Postul Crăciunului m-am gândit că nu ar strica să pregătim împreună o mâncărică de praz după o rețetă 100% oltenească.
Povestea acestei rețete este una haioasă pentru că mă aflăm în frumoasa Oltenie, stropind de zor într-o toridă zi de sâmbătă câmpurile ei invadate de ploșnița cerealelor prin anul 1988 când, vorba lui Nea Marin al oltenilor, na că să strică barabafta de rămaserăm în plin câmp cu ea ( a se citi s-a stricat avionul An2 și am rămas pe pistă înierbată folosită la decolare și aterizare).
Așa că Volens nolens cum ziua de zbor se terminase, fuserăm invitați tot echipajul la masă la Băilești (unde altundeva nu?) acolo unde se făceau pregătiri intense pentru finala unui mare concurs din cadrul celebrului festival de muzică populară ce se desfășura anual acolo.
Și unde sunt lăutari adevărați, negreșit, găsești și mâncare bună, nu-i așa?
Cum reparația se prelungea pentru două zile, am decis și noi să onorăm invitația la masa de gală alături de vedetele populare și organizatorii evenimentului, ocazie cu care ne-am îmbuibat cu tot felul de bunătăți locale bine stropite cu vinuri de soi de la Segarcea, plus nelipsitul zaibăr local.
Și uite așa am mâncat și eu, bucureștean get-beget, o mâncare de praz cu totul și cu totul specială, dar mai ales delicioasă.
Una din tinerele speranțe ale muzicii populare românești era și una dintre organizatoarele ospățului la care fusesem pus moț în capul unei mese cât puntea unui portavion, de lungă și de lată, iar soțul ei era chiar șeful bucătar al festivalului.
Citindu-mă din prima că nu prea știu multe despre ce mâncam, m-a supus unui mic șantaj, adică mi-a promis că îmi spune tot ce mănânc și cum se pregătește dacă îl dau o tură cu avionul pe soțul ei care murea de frică doar când auzea cuvântul, darămite să și zboare cu el, așa că făcui înțelegerea cu ea în hohotele de râs ale colegilor mei care erau toți olteni pur sânge.
Și iată cum, pe parcursul nopții băileștene, am făcut cunoștință direct cu bucătăria tradițională oltenească chiar la ea acasă.
Așa că haideți să începem cu această delicioasă mâncare de praz!
Avem nevoie de:
- 2 bucăți de praz mai mari, lungi și groase pe care le tăiem rondele
- 2-3 morcovi tăiați rondele
- 1 jumătate de țelină tăiată felii subțiri
- 3-4 ciuperci tăiate felii
- 200 gr de măsline negre cu sâmburi
- o lămâie tăiată felii
- mărar și pătrunjel proaspăt și tocate potrivit de mare
- un pahar de vin alb demisec de Segarcea
- mirodenii (piper, șofran, busuioc)
Iar acum, la treabă vă rog!
Călim morcovii separat, apoi țelină și la sfârșit călim și prazul.
Punem totul într-o oală de pământ, punem un pic de apă peste pentru ca să se formeze un pic de zeamă cum zic oltenii, băgăm la cuptor cu măslinele, feliuțele de lămâie, mirodeniile și vinul la final.
Când o scoatem aburind și împrăștiind un miros senzațional o punem în farfurie cu câțiva mititei de oaie, o bucată de pastramă și una de de friptură de porc la grătar.
În varianta picantă punem peste un ardei verde tăiat rondele subțiri.", precizează pilotul Cezar Osiceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News